Dlaczego kawa? Ponieważ kawa jest najszybszym sposobem aby dostać dawkę energii po porannej pobudce aby mieć siłę do działania.
Ten czarny napój swoim zapachem jak i smakiem zachwyca początkujących jak i wytrawnych smakoszy różnych napojów.
W czasach historycznych ta kawa była przywożona z odległych zakątków świata. Jednakże żeby otrzymać ten napój jeszcze w formie sypkiej trzeba było zapłacić niebagatelne pieniądze. Teraz kawa jest dostępna w każdej formie i wszędzie. Czy to w formie ziaren, sypkiej, czy płynnej w kawiarni.
Aktualnie na świecie jest mnóstwo gatunków kawy oraz więcej wariacji związanych z parzeniem jej.
Wśród najpopularniejszych są Arabika i Robusta. I o nich będzie między innymi ten tekst.
Jednakże zaczniemy na początku o wariacjach związanymi z kawami.
Są to sposoby przyrządzania kawy z wykorzystaniem dodatków jakimi mogą być alkohole, lód, woda, soki owocowe oraz wszystko inne co mamy pod ręką aby poprawić smak i dogodzić klientowi.
Pierwszy sposób przyrządzenia to będzie kawa po irlandzku.
W tym przypadku do przyrządzenia jej wykorzystuje się tylko zaparzoną kawę oraz whiskey w stosunku pół na pół. Wprowadzona przez Irlandczyków wariacja jest dość popularna.
Drugi sposób to kawa Carajillo
Kawa jeżeli chodzi o przyrządzenie jest podobna do irlandzkiej tylko że zamiast whiskey dodajemy brandy.
Trzeci sposób tworzenia to Galao
W tym przypadku dodajemy ćwiartkę filiżanki kawy a 3/4 spienionego mleka.
Możecie spróbować. Na pewno wyjdzie smacznie.
Jak palić kawę? Jak wygląda palenie kawy.
Jako że nie mamy glinianych garnków oraz odpowiednich narzędzi jacy mają profesjonalni producenci kawy i zbieracze w Etiopii, posłużymy się piekarnikiem.
Piekarnik musimy ustawić na temperaturę między 230 a 250 stopni (oraz włączyć termoobieg dla równomiernego rozprowadzenia ciepła.
Polecam obserwować i słuchać przebieg procesu, ponieważ to jest ważne.
Zazwyczaj czekamy aż nastąpi "pierwszy crack" czyli pękania owoców i osuszenia ich z wilgoci. To jednak jeszcze nie koniec. Czekamy jeszcze parę minut aż nastąpi tzw. drugi crack czyli karmelizacja cukrów. Będzie miało dźwięk pękanej folii bąbelkowej Dla fanów średnio palonej kawy to już koniec. Można wyjąć i osuszyć ziarna.
Jeżeli jednak wolisz mocniejszą kawę możesz poczekać jeszcze górą 30-40 sekund. Ale wtedy musisz wyjątkowo szybko wyjąć ziarna i przełożyć je do suchego i chłodnego naczynia bo inaczej ziarna się spalą.
Mam nadzieję że spróbujecie :> Smacznego.