0
głosów
- +

Jeden z możliwych wariantów na zabudowę przyczepy gastronomicznej

Autor:

Aktualizacja: 01.07.2013


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Kawa i Herbata


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 4407 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Do budowy przyczepy gastronomicznej potrzebny jest dobrze przemyślany projekt tak aby spełniał wymogi sanitarne oraz stanowił wygodne miejsce pracy. Biznes związany z gastronomią mobilną jest obecnie w fazie dynamicznego rozwoju i przeżywa prawdziwy renesans.


Przyczepa gastronomiczna urządzona tak aby spełniała wymogi sanepidu musi mieć wysokość minimum 2,3 m. Powierzchnia użytkowa przyczepy to około 6,5 m2, to wystarczająco dużo miejsca na ustawienie sprzętu, potrzebnego do przygotowywania kawy z expresu ciśnieniowego i jedzenia. Zaprezentuję jeden z możliwych wariantów urządzenia wnętrza mobilnej przyczepy gastronomicznej.

Cafevan_1Przyczepa wyposażona jest w dwa okna sprzedażowe, z których w zależności od ustawienia można wydawać posiłki i kawę. Okno boczne jest tak zabudowane aby chroniło zimą przed chłodem a latem można je zdemontować lub uchylić. To bardzo praktyczne rozwiązanie, jeżeli przyczepa ma być wykorzystywana cały sezon. Wejście do przyczepy jest od strony tylnej, zabezpieczone zamkiem od wewnątrz.

Kolorem czerwonym zaznaczyłem frytkownicę i płytę grillową gładką. Na tych dwóch urządzeniach można przygotowywać już  profesjonalnie posiłki. Z prawej strony kolorem brązowym zaznaczyłem expres do kawy. Jest ustawiony blisko okienka co ułatwia wydawanie i kontakt z klientem. Kolor ciemno niebieski to strefa czysta, czyli umywalka i zlew dwukomorowy. Kolor seledynowy to zamrażarka i lodówka. Widoczna jest szafka ubraniowa, podzielona na dwie sekcje, czyste i brudne zaznaczone kolorem ciemno szarym. Jest też blat roboczy widoczny w lewym dolnym rogu.

 

Takie rozwiązanie może posłużyć jako przykład. Jest jeszcze sporo miejsca nad szafkami do zagospodarowania. Na pewno nad urządzeniami grzewczymi musi być pochłaniacz z łapaczem tłuszczu i atestem. Potrzebne są tez szafki do przechowywania produktów suchych i przypraw. Urządzenie takiej przyczepki gastronomicznej to nie lada wyzwanie, dlatego zawsze dobrze jest się posłużyć opracowanym projektem. Należy sie wczesniej zastanowić  co będziemy sprzedawać, bez tego nie da się dobrze zaplanować całego wnętrza.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij