Witamina C jest najważniejszą witaminą dla naszego systemu odpornościowego. To dzięki niej uświadomiono sobie, jaką ogromną siłę posiadają witaminy dla zdrowia a czasami i życia człowieka. Ciągłe badania nad witaminą C, nad jej właściwościami i funkcjami w organizmie wykazują, że jej udział w przebiegu wielu schorzeń jest bardzo istotny i że posiada właściwości lecznicze. Osoby, które przyjmowały uderzeniowe dawki witaminy C, zdrowiały z różnych chorób albo czuły się o wiele lepiej. Obecnie dużo się mówi o dożylnym stosowaniu witaminy C w hamowaniu choroby nowotworowej. Badania przeprowadzone na wielu populacjach, odżywiających się w różny sposób wykazały, że nowotwory rzadziej atakowały grupy ludzi, w których dieta była bogata w witaminę C. Musimy wiedzieć o tym, że bez witaminy C nie będziemy zdrowi, a ona sama jest nam niezbędna zarówno podczas choroby jak i podczas zażywania różnych lekarstw np. antybiotyków, tabletek antykoncepcyjnych, leków hormonalnych, sterydów i wielu innych. Pamiętajmy, że niedobór witaminy C powoduje spadek limfocytów T, na których opiera się nasz system immunologiczny, a tego nikt nie chce. Słaby system odpornościowy jest podatny na ataki wolnych rodników, na infekcje różnego rodzaju w tym grzybów i pasożytów. Nasz układ odpornościowy sam potrafi zwalczać nadmiar wolnych rodników, ale czasami ich ilość jest tak duża, że nie może sobie z nimi poradzić i wtedy właśnie rozwija się choroba w naszym organizmie, wtedy trzeba zadziałać. Witaminę C trzeba uzupełniać systematycznie, ponieważ jej nadmiar wydalany jest z organizmu z moczem. Dbajmy więc o to, by nasza dieta była bogata w witaminę C, najlepiej naturalną witaminę dostarczaną z wartościowym pożywieniem.
Jajko, chociaż jest wartościowym źródłem wielu składników odżywczych, nie dostarcza dużej ilości wapnia w porównaniu z innymi produktami spożywczymi. Przeciętne jajko zawiera około 25 mg wapnia, co stanowi zaledwie niewielki ułamek dziennego zapotrzebowania organizmu dorosłej osoby, wynoszącego 1000 mg. Dla porównania, szklanka mleka dostarcza około 300 mg tego minerału. Mimo to jajko jest istotnym źródłem innych składników, takich jak białko czy witamina D, które wspomagają zdrowie kości.