Bubble tea to stosunkowo nowy rodzaj herbaty, stworzony na Tajwanie w latach 80-tych XX wieku. Napój ten to odświeżająca  smakowa herbata owocowa lub mleczna, która może być podawana na zimno oraz na gorąco. Jaka jest wartość odżywcza bubble tea? Czy warto ją pić?

Data dodania: 2012-10-12

Wyświetleń: 3640

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Składnikiem, który odróżnia bubble tea od zwykłej herbaty, są kulki tapioki, zasysane przez grubą rurkę podczas picia herbaty. Kuleczki tapioki opadają na dno herbaty, wyglądają jak małe perełki - wstrząśnięte, tworzą na powierzchni herbaty pęcherzyki powietrza. Bubble tea jest coraz bardziej popularna na całym świecie (od niedawna również w Polsce) ze względu na wrażenia smakowe. Herbata sprzyja spotkaniom ze znajomymi, jej smakiem można się delektować. Jednak bardzo ważne, aby wybierając żywność, nie kierować się jedynie smakiem danego napoju czy potrawy, ale sprawdzić również wartość odżywczą.

RODZAJE BUBBLE TEA

Istnieje wiele odmian herbaty bubble. Najpopularniejsze rodzaje są na bazie herbaty zielonej lub czerwonej z mlekiem. Popularność picia bubble tea stale rośnie, stąd również pomysłów na jej podanie jest coraz więcej.  Herbaty są mieszane z lodem, świeżymi owocami lub zawierają aromaty owoców, takich jak zielone jabłko, liczi, marakuja, mango, banan, kokos czy winogrona. Herbaty można również pić w wersjach nieowocowych, np. o smaku czekolady, kawy, sezamu, imbiru, migdałów, róży czy lawendy.

Herbaty najczęściej słodzone są cukrem lub miodem. Jednak coraz częściej spotyka się możliwość dosłodzenia zdrowszym dodatkiem - wodą kokosową oraz aloesem.

TAPIOKA

W bubble tea na dnie znajdziemy kuleczki (perełki) tapioki. Tapioka to mączka skrobiowa otrzymywana z bulw manioku. Maniok w wielu krajach spożywany jest jako odpowiednik naszych ziemniaków. Z kolei tapiokę stosuje się jako zagęstnik lekkostrawnych potraw czy deserów.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA BUBBLE TEA
bubble+tea
Mleczne bubble tea zawierają wapń oraz witaminę D, ale, niestety, wartość ta jest często nieodłączna z nadmiarem kalorii oraz cukru. Z kolei herbaty owocowe mieszane są zazwyczaj z syropami smakowymi o dużej zawartości cukru. Prawdziwe soki owocowe zawierają również sporo kalorii, ale są bogate w witaminy i składniki mineralne.

Średnia bubble tea z mlekiem i perełkami tapioki to dawka 340 kalorii. Stanowi to aż 17% dziennego zapotrzebowania energetycznego (porównanie do diety 2000 kcal). Spożywanie 17% dziennej porcji kalorii w jednym napoju nie jest idealnym dietetycznym rozwiązaniem, ale osoby, które zwracają uwagę na kaloryczność, nie powinny mieć problemów z wagą, pijąc bubble tea od czasu do czasu. Jeśli planujesz swoją dietę, to bubble tea może stanowić oddzielny "posiłek".

Uwaga! Są odmiany bubble tea, które mają prawie 700 kalorii, np. z mlekiem i lawendą, z mlekiem i czekoladą, z mlekiem i miodem. Stosunkowo mało kaloryczne są owocowe bez mleka, np. truskawkowa bubble tea to około 120 kcal.

Ze względu na kuleczki tapioki, herbata jest źródłem skrobi. Niestety, skrobia spożywana w nadmiernych ilościach może powodować zwiększenie masy ciała. Jeśli dbasz o swoją sylwetkę, unikaj jedzenia tapioki, a napój staraj się wypić w miarę szybko, ponieważ perełki tapioki mogą się przekształcać w łatwo przyswajalną skrobię w bubble tea już po 5 minutach. Ponadto, mała garstka perełek tapioki to aż 100 kalorii! Cukier również nie polepsza wartości odżywczej herbaty bubble. 1 łyżeczka cukru lub syropu smakowego to średnio 20 dodatkowych kalorii.

Zatem, ze względu na kaloryczność bubble tea, należy wybierać herbaty z jak najmniejszą porcją dodanego cukru i w mniejszych szklankach. Herbaty bubble bez mleka mają mniej kalorii, lepiej unikać smaków typu czekolada czy karmel, są tylko źródłem pustych kalorii.

Mleko, herbata i świeże owoce używane do sporządzenia bubble tea mają korzystne działanie na nasze zdrowie, ale nadmierna kaloryczność napoju i duża zawartość cukru (nawet 54g w jednej szklance) może zrujnować naszą dietę. Według American Heart Association, norma na cukier to 25g dla kobiet i średnio 37,5g dla mężczyzn. Zatem jedna herbata powoduje już przekroczenie tej normy. Nadmierna ilość cukru w diecie sprzyja próchnicy, nadmiernej masie ciała oraz ryzyku wystąpienia cukrzycy.

Podsumowując, w zdrowej zbilansowanej diecie może być miejsce na bubble tea, ale nie codziennie. Wybieraj owocowe herbaty najlepiej z dodatkiem świeżych owoców.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena