Bardzo popularne staje dziś poszukiwanie nowych materiałów służących do produkcji ekologicznych opakowań. Producenci nastawiają się na nowe rozwiązania, które pozwoliłyby stworzyć opakowania bezpieczne dla środowiska i spełniające oczekiwania klienta. Jednym z takich nowatorskich surowców jest kukurydza.

Data dodania: 2007-12-11

Wyświetleń: 8739

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Bardzo popularne staje dziś poszukiwanie nowych materiałów służących do produkcji ekologicznych opakowań. Producenci nastawiają się na nowe rozwiązania, które pozwoliłyby stworzyć opakowania bezpieczne dla środowiska i spełniające oczekiwania klienta. Jednym z takich nowatorskich surowców jest kukurydza.

To z niej właśnie firma produkująca organiczne wyroby z mleka stworzyła pojemniki na lody i jogurty. Wykorzystała do tego zawarty w kukurydzy polikwas mlekowy. Materiał ten, zwany w skrócie PLA, sprzedawany jest w postaci granulatu. Opakowania, które powstają przy użyciu PLA, nie różnią się w swojej funkcjonalności od opakowań z tworzyw sztucznych. Mają jednak jedną zasadniczą zaletę, której sztucznym odpowiednikom brak: ulegają biodegradacji. Używane są nie tylko przez małe firmy, lecz także te duże jak np. Carrefour czy Auchan. Jest to ogromny krok naprzód jeśli chodzi o rozwój opakowań.

Systemy pakowania zatoczyły krąg, który wieki temu rozpoczynały opakowania naturalne, by poprzez etap tworzyw sztucznych powrócić do korzeni. Jednak technika i przemysł umożliwiają głębsze zbadanie pewnych technologii i bardziej efektywne wykorzystanie naturalnych materiałów. W związku z tym, iż jest to o wiele łatwiejsze dziś niż kilkadziesiąt lat temu, opakowaniami ekologicznymi interesują się nie tylko mniejsi, ale i więksi producenci. Takim przykładem może być znana na całym świecie firma Wall Mart Stores, zajmująca się sprzedażą detaliczną. Postanowiła ona zmodernizować swoją gospodarkę opakowaniami. W ramach podjętego programu firma planuje m.in. zwiększyć ilość materiałów ekologicznych i nadających się do wielokrotnego użytku oraz ogólną ilość używanych opakowań. Takie cele stawiają sobie również Sainsbury i Tesco. Ograniczenie ilości opakowań może się wydać dość istotne, gdy zapoznamy się ze statystykami dotyczącymi „produkcji” zużytych opakowań przez statystycznego obywatela Europy: pierwsze miejsce zajmują tu Francuzi, którzy w 2004 roku wyrzucili aż 200 kg zużytych opakowań.

Czy można całkowicie wykluczyć opakowania z naszego życia?

Okazuje się, że nie. Ponadto, paradoksalnie, całkowite przejście z opakowań z tworzyw sztucznych na ekologiczne mogłoby przynieść ujemne skutki także dla środowiska (zwiększenie emisji gazów cieplarnianych). W żaden sposób nie da się rozgraniczyć sektora transportowego, żywnościowego i opakowalnictwa. A więc zarówno taśmy stalowe, jak i folia stretch pozwalają nam w tak samo dobrym stopniu przewozić ładunki, w jakim butelki oraz kartony (te podlegające recyclingowi również zaliczane są do ekologicznych) zapewniają świeżość napojom. Bez tych pośrednich i bezpośrednich opakowań bezpieczeństwo i świeżość byłyby niemożliwe, a środki te zmarnowane.

Zatem rzeczą, o której należy zawsze pamiętać, jest konsumencki umiar oraz zachowanie odpowiednich proporcji w korzystaniu z opakowań ekologicznych i tych z tworzyw sztucznych.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena