Problemem, z którym prędzej czy później musi zmierzyć się praktycznie każdy piekarz, jest skuteczna deratyzacja lub inaczej odszczurzanie. Choć z łatwością na rynku znajdziemy gotowe "pseudo-trutki", to jednak jeśli chcemy permanentnie pozbyć się problemu, i być pewnym że sanepid nie zamknie piekarni, najlepiej będzie powierzyć to zadanie profesjonalistom. Jak w każdym innym przypadku, tak i tutaj, najłatwiej jest zasięgnąć porady wyszukiwarki, i w zależności od tego, gdzie mieszkamy- odnajdziemy z pewnością firmę, która wie, jak się profesjonalnie podejść do tematu odszczurzania.
Istotnymi kryteriami w wyborze firmy będzie na pewno: doświadczenie w prowadzeniu działalności gospodarczej, ilość posiadanych certyfikatów/uprawnień jak również rozmowa telefoniczna z konsultantem, w której możemy dowiedzieć się jak przeprowadzone będzie odszczurzanie. Ważnymi elementami, którymi można się kierować jest również poniekąd jakość wykonania strony internetowej: jeśli jest niedbała, przestarzała, nieaktualizowana, możemy się spodziewać, że to firma-krzak, niedbająca o swój wizerunek, a zatem jest szansa, że i usługa deratyzacji zostanie wykonana niedbale. Warto zwrócić uwagę czy firma posiada niezbędny sprzęt do wykonania skutecznej deratyzacji, w rozmowie z konsultantem należy się wypytać o częstotliwość wykonywania powtórzeń zabiegów deratyzacji. Zwykle jest tak, że zabieg należy co jakiś czas powtórzyć, aby profilaktycznie nie dopuścić do ponownego zalęgnięcia się szczurów. Odradzałbym również firmy jednoosobowe, wszak te, oferując zazwyczaj usługi za niższą cenę, nie posiadają jednak pełnych kwalifikacji i wymaganego doświadczenia do realizacji skutecznego zabiegu.