Kto z nas pamięta urok małych browarów ?  W czasach kiedy złocisty napój nadal króluje w polskich domach i pubach, zmęczeni ekspansją światowych koncernów chętniej sięgamy po ich lokalne odmiany.  Rynek jest znacznie zdominowany przez piwa globalnych producentów, alternatywą dla nich są piwa oferowane przez browary regionalne, restauracyjne lub kontraktowe. Choć chcemy próbować nowych smaków, często mamy kłopot ze znalezieniem dobrze zaopatrzonego,  w tego typu produkty, miejsca.

Data dodania: 2011-10-06

Wyświetleń: 1983

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Podczas zbliżających się targów Natura Food 2011 w Łodzi będziemy mieli okazję zapoznać się ze zróżnicowaną gamą lokalnych produktów piwnych.  W ramach Laboratorium: ŚWIATOWE STANDARDY PIWNE A BROWARY REGIONALNE w sobotę, 15 października 2011 na jeden dzień Łódź stanie się absolutnym centrum lokalnego piwowarstwa w Polsce a to wszystko dzięki obecności w jednym miejscu piw znanych regionalnych browarów:

Niefiltrowane/ Żywe - Browar Amber

Niepasteryzowane  / Twierdzowe - Browar Zamkowy

Weizen – Weissbier  - Browar Jabłonowo

Piwo miodowe - na miodzie gryczanym - Browar Jabłonowo

Cornelius Miodowy - Browar Cornelius

Piwa smakowe / Fortuna Wiśniowa - Browar Fortuna

Śliwka w Piwie-Browar Kormoran

Koźlak / Bock- Koźlak - Browar Amber

Cornelius Koźlak - Browar Sulimar

Porter - Grand Porter - Browar Amber

Cornelius Poreter  - Browar Sulimar

India Pale Ale - Atak Chmielu Browar Kontraktowy  Pinta

W cenie udziału w Laboratorium (30 zł.), każdy z zaproszonych gości posmakuje wszystkich prezentowanych typów piwa. Jednocześnie w trakcie ich prezentacji prowadzący przybliży rodowód piw, ich pochodzenie, skład surowcowy, tradycję  i charakter. 

Można powiedzieć, że spotkanie stanowi swoistą odpowiedź na mocno zarysowany trend rynkowy - zwiastun nadchodzących zmian w piwnej gastronomii dlatego powinno szczególnie zainteresować restauratorów i przedstawicieli branży gastronomicznej w Polsce.  

Dodatkowo podczas spotkania uczestnicy Laboratorium będą mieli okazję do zapoznania z ofertą i degustacji wybranych piw regionalnych w ramach spotkania SMAKI PIW REGIONALNYCH.   W jednym miejscu swoją ofertę przedstawią browary: Amber, Fortuna, Jabłonowo, Konstancin, Kormoran, Sulimar czy Pinta.

Wyjątkowy charakter wydarzenia jest związany z ograniczeniem ilości kart wstępu.  Wszelkich niezbędnych informacji udziela  p. Katarzyna Drobińska tel. 42 638 62 85 e-mail: [email protected]

Licencja: Creative Commons
0 Ocena