Każdego dnia korzystamy z niej kilka, a nawet kilkanaście razy dziennie. Dzięki niej nasza żywność długo zachowuje świeżość i odpowiednią temperaturę. Lodówka obecnie jest niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni.

Data dodania: 2011-08-12

Wyświetleń: 1744

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Lodówka jest urządzeniem dość kosztownym i zwykle służy nam przez wiele lat. Często dzieje się tak, iż mimo że eksploatujemy ją w sposób zgodny z jej przeznaczeniem i wskazaniami producenta, urządzenie może ulec różnego rodzaju usterkom i awariom. Zwykle naprawa lodówek nie wystarczy i sprzęt będziemy musieli wymienić na nowy.

Zakup odpowiedniej lodówki może przysporzyć nam wielu trudności z uawgi na szeroki wybór sprzętu na rynku oraz wielu dodatkowym funkcjom. Aby wybrać lodówkę dostosowaną do naszych potrzeb warto pamiętać o kilku ważnych czynnikach.

Rodzaj lodówki

 Wybór odpowiedniego typu lodówki zależy przede wszystkim od tego, jakie będzie jej przeznaczenie:

- lodówka – przeznaczona jest do przechowywania żywności w temperaturze 3 do 5 stopni. Nie posiada zamrażalnika, więc służy jedynie do chłodzenia przechowywanych produktów

- lodówko-zamrażarka – oprócz funkcji chłodzenia posiada również komorę mroźniczą, w której temperatura może spaść do -23 stopni, dzieki czemu możemy zachować świeżość niektórych produktów nawert na kilka miesięcy

- lodówka "side by side" - jest to sprzęt oferujący dużą przestrzeń do zagospodarowania dzieki drzwiom otwieranym skrzydłowo. Zwykle lodówki te posiadają również zamrażarkę.

Parametry lodówki

Decydując się na zakup lodówki warto zwrócić uwagę na jej funkcje i wyposażenie, gdyż właściwie dobrane parametry pozwolą spełnić wszelkie nasze oczekiwania.

Pojemność

To jeden z najważniejszych elementów, jaki powinien byc brany pod uwagę w trakcie zakupu. Pojemność lodówek waha się przeważnie między 46 l a 600 l.

Drzwi

Współcześnie lodówki dostepne na rynku posiadają możliwość obustronnego montażu drzwi, co jest doskonałym rozwiązaniem w przypadku kuchni o nieergonomicznym rozkładzie. Dzięki temu możemy zamontować drzwi zgodnie z rozplanowanym wnętrzem i tym samym zapewnic sobie dużą swobodę korzystania z lodówki.

 Półki, szuflady, balkoniki

to istotna część wyposażenia lodówki. Półki mogą być wykonane z plastiku ( również z opcją skłądania), drutu lub szkła. Wybór tworzywa zależy głównie od ceny oraz naszych indywidualnych preferencji.Szuflady znajdują się zwykle w dolnej części lodówki i wykonane sa z plastiku przystosowanego do przechowywania warzyw i owoców. Z kolei balkoniki umieszczane sa na drzwiach lodówki i służą do przechowywania butelek, kartonów czy słoików.

 Dodatkowe funkcje

Producenci lodówek nie ustają w wymyslaniu funkcji, które mają zwiekszyć komfort korzystania z ich urzadzeń. Obecnie lodówki moga byc wyposażone w filtry wody oraz antybaktreryjne, kostkarki do lodu, barki na napoje, funkcje automatycznego odszraniania i odmrażania, a nawet wbudowany telewizor LCD.

Wybór odpowiedniego typu lodówki powinien być zatem podyktowany przede wszystkim jej przeznaczeniem oraz indywidualnymi potrzebami i preferencjami użytkowników. Jeśli jednak mamy obawy, iż możemy wybrac nieodpowiedni sprzęt, warto zwrócić się o pomoc do niezależnego fachowca, zajmującego się serwisem AGD, który z pewnością udzieli nam obiektywnych porad, a my zyskamy zaufanego serwisanta, który szybko usunie każdą awarię naszej lodówki.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena