Za ponad miesiąc minie rok od śmierci Michela Montignaca – twórcy diety, która stanowiła radykalną zmianę w sposobie myślenia o odchudzaniu.
Dietetyk czy szarlatan? Michel Montignac nazywany jest „papieżem dietetycznej religii”. A wszystko za sprawą stworzenia diety opartej na obliczaniu indeksu glikemicznego spożywanych potraw. Montignac sam od dziecka ma problemy z nadwagą. Stosował różne diety, ale wszystkie były bezskuteczne. Dlatego opracował dietę, które opiera się na tabeli z indeksem glikemicznym i przypadkowe skomponowanych posiłkach opartych na dobrych węglowodanach i dobrych tłuszczach. Francuski przedsiębiorca polecał również niełączenie pewnych grup produktów. Ponadto, wskazane jest również prowadzenia zdrowego trybu życia, uprawianie sportów i dbanie o psychikę.
Dieta Montignaca skierowana jest do osób, które pragną schudnąć i utrzymać uzyskaną wagę, zmniejszyć ryzyko chorób sercowych i prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie:
chleb razowy (100g) z łososiem (50g)ogórek (50g), pomidor (150g)świeży sok pomarańczowy (250 ml)jabłko (150g)
Obiad:
mozzalrella (100g) z pomidorami (150g) z oliwą (20ml)kurczak pieczony, udko (100g mięsa)zielona fasolka (150g)woda lub słaba herbata (250ml)
Kolacja:
Szparagi (100g)filet z ryby - halibut (150g)szpinak (100g)twaróg (50g)woda lub słaba herbata (250ml)
Metoda francuskiego przedsiębiorcy składa się z dwóch faz:
- uzyskanie odpowiedniej wagi
- stabilizacja wagi i jej utrzymanie
Wielu dietetyków jest przeciwnych stosowania diety MM, twierdzą oni, że opieranie się na ideksie glikemicznych może przyczynić się do niedoborów składników odżywczych i niekorzystnie wpłynąć na stan zdrowia.
Pomimo tego, dieta MM cieszy sie coraz większą popularnością.