Nie ulega wątpliwości, że najczęściej używanym naczyniem w każdej kuchni jest patelnia. Z kolei naczyniem nazywamy pojemnik albo przyrząd, którego używa się do przygotowywania potrwa, ich przechowywania oraz ich spożywania

Data dodania: 2011-02-24

Wyświetleń: 687

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Naczynia takie posiadają różne kształty a materiał z którego są wykonywane to najczęściej szkło, aluminium, tworzywa sztuczne, ceramika czy stal.

Patelnia służy do:

- pieczenia (obróbka termiczna, która polega na ogrzewaniu potrawy w piecu lub piekarniku w temperaturze od 160 do 250 st. C. Pieczeniu najczęściej poddaje się mięso i ciasta),

- duszenia (to połączenie krótkiego smażenia oraz gotowania z użyciem małej ilości wody bądź tez długotrwałe gotowanie przy użyciu małej ilości wody i tłuszczu bez obsmażania),

- smażenia (polega na ogrzaniu potrawy przy użyciu samego tłuszczu. Jednak dla małej liczby potraw można zastosować smażenie beztłuszczowe. Kandyzowanie jest również rodzajem smażenia z użyciem cukru najczęściej wykorzystywaniem przy obróbce owoców w celu ich konserwowania).  

Patelnie posiadają różne kształty ale najpowszechniejsze i te najbardziej praktyczne są okrągłe i płaskie. Średnica przeciętnej patelni to około 8 – 12 cali. Najczęstszym materiałem z którego wykonane są patelnie to aluminium. Ze względu na swoje właściwości – małą gęstość i odporność na korozję – duraluminium znalazło dużo zastosowanie i używa się ich do wyrobu szerokiej grupy produktów. Aluminium to także dobry przewodnik ciepła. Prócz aluminium do wyrobu patelni używa się stali nierdzewnej. Są powszechne ze względu na właściwości fizykochemiczne – są odporne na korozję od strony rozcieńczonych kwasów, roztworów alkalicznych czy czynników atmosferycznych. Patelnie są produkowane także z miedzi . Stopy miedzi są wykorzystywane do wyrobu armatury, precyzyjnych urządzeń elektrycznych, jubilerskich. Miedź poprawia właściwości mechaniczne wytworzonego produktu.

Patelnie najczęściej pokrywa się teflonem, który ma  właściwości „smarujące” dzięki czemu smażenie potraw nie wymaga dodania tłuszczu a do powierzchni nie przylegają zanieczyszczenia. Ważną właściwością jest również to, iż teflon ma dużą odporność  chemiczną  - nie reaguje ani nie rozpuszcza się w niczym prócz kwasu fluorowodorowego. Patelnie pokrywa się również tytanem, który jest odporny na zadrapania a także umożliwia smażenie bez tłuszczu.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena