Jednak oprócz produktów spożywczych datą przydatności opatrzone są niemalże wszystkie inne produkty codziennego użytku.
Jak zapewne wszystkie Panie wiedzą np. produkty kosmetyczne również opatrzone są datą przydatności, a stosowanie przterminowanego kremu bądź mydła może skończyć się bardzo nieciekawie dla skóry i całego ciała. W tym przypadku narażamy się głównie na różnego rodzaju wysypki i zaczerwienienia, jednak w przypadku innych produktów może być znacznie gorzej.
Jak zatem korzystać z produktów w sposób bezpieczny...?
Odpowiedź na to pytanie jest jedna i jest ona bardzo prosta... Stosować się do wsystkich zaleceń umieszczonych na etykiecie. To właśnie tam znajdują się wszystkie najważniejsze informacje odnośnie produktu oraz jego odpowiedniego i bezpiecznego użytkowania. Co prawda etykietowanie odbywa się zazwyczaj tuż przed samym magazynowaniem towaru, a same etykiety umieszczone są na opakowaniach, które najczęściej po zakupie po prostu są wyrzucane, a wraz z nimi etykiety zawierające potrzebne informacje.
Jeśli chodzi o aspekty związane z korzystaniem z produktu to oczywiście możemy je odczytać również z dołączonej do towaru instrukcji, jednak w przypadku daty przydatności jest już inaczej, ponieważ informacja ta zazwyczaj nie jest tutaj umieszczana. Dodatkowo musimy pamiętać, że data przydatności produktu, po jego otwarciu zmienia się i jest to zazwyczaj okres o wiele krótszy aniżeli w przypadku zamkniętego opakowania.
Najprostsze metody
Jak mawiają niektórzy, najprostsze metody są najlepsze. Nie sposób zapamiętać daty przydatności wszystkich produktów jakie gromadzimy w domu, dlatego też warto obmyślić własny sposób na radenie sobie z tym problemem. Oczywiście nie mówimy tutaj o produktach spożywczych. Pierwszym sposobem może być umieszczenie odpowiednich notatek w kalendarzu, z którego korzystamy codziennie. Praktyka ta idealnie sprawdza się w przypadku dość dużych kalendarzy "kuchennych", które oglądane są codziennie przez wszystkich domowników. Innym sposobem może być umieszczanie na produktach własnych nalepek w postaci np. plastra z rolki, na których zapiszemy datę, po której należy dany produkt wyrzucić.
Niezależnie od tego jaką metodę wybierzemy lub opracujemy najważniejsze jest, że w znacznym stopniu zmniejszymy ryzyko skorzystania z przeterminowanego produktu.