Weekend majowy to dla większości z nas początek sezonu na grilla. W tym roku zaskocz swoich znajomych i zamiast tradycyjnych opiekanych kiełbasek, przygotuj bardziej nietypowe menu.

Data dodania: 2016-03-18

Wyświetleń: 925

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

3 proste przepisy na majówkowego grilla

 Przekonasz się, że majówkowe grillowanie to doskonała okazja do kulinarnych eksperymentów.

Burgery

Soczysty kawałek grillowanej wołowiny, chrupiąca bułka, pyszny sos i warzywa - to przepis na udanego burgera. W trakcie weekendowego grilla ze znajomymi możesz jednak podać klasyczne danie w nowoczesnej odsłonie. Zamiast wołowiny przygotuj filety z kurczaka.

Wystarczy, że do kilku łyżek oliwy wsypiesz ulubione zioła, słodką i ostrą paprykę oraz drobno posiekany czosnek. Dodaj marynatę do pokrojonego w paski mięsa i włóż na noc do lodówki. Bułki do burgerów kup w osiedlowej piekarni. Możesz użyć zwykłych kajzerek, albo większych bułek z ziarnami. Przygotuj wszystko dzień wcześniej. Gdy gościcie przyjdą rozłóż na stole pokrojone warzywa, sałatę i prażone pestki dyni lub słonecznika, a mięso i przekrojone bułki połóż na grillu. Każdy będzie mógł zrobić własnego burgera, z takimi dodatkami jakie najbardziej lubi.  

Szaszłyki

Szaszłyki są obok kiełbasek najpopularniejszym daniem z grilla. Nie musisz się jednak ograniczać do papryki i cebuli. Nadziej na długie wykałaczki krewetki, pokrojoną w kostkę rybę lub mięsne kuleczki. Ziemniaki zastąp batatami, są słodkie i mają ładny kolor, dlatego dzieci je uwielbiają. W postaci szaszłyków bataty będą smakowały doskonale w towarzystwie ananasa lub kawałków kurczaka przyprawionego curry. Doskonałym pomysłem na deser są szaszłyki przygotowane z owoców. Pokrój w dużą kostkę gruszki, jabłka i śliwki. Wbijaj kolejno na wykałaczki owoce, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem trzcinowym i odrobiną cynamonu. Wystarczy kilka chwil na grillu, aby cukier się rozpuścił, a owoce nabrały wspaniałego smaku i aromatu.

Dodaj sosu

Każdy kawałek mięsa z grilla będzie smakował lepiej z pysznym, aromatycznym sosem. Idealnym dodatkiem do burgerów i kiełbasek, jest sos śmietanowo-musztardowy. Jego przyrządzenie zajmie ci jedynie kilka chwil. Wymieszaj w miseczce dwie łyżki majonezu, łyżkę musztardy i małą łyżeczkę miodu. Przypraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Zamiast sosu, możesz również zrobić guacamole. Przekrój awokado, wydrąż pestkę i wyjmij łyżką miąższ. Rozdrobnij go widelcem lub za pomocą blendera. Dodaj sól, ząbek czosnku i kilka kropel soku z limonki. Wymieszana masa idealnie się sprawdzi jako dodatek do mięs i ryb.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena