Dieta 1000 kcal polega na bardzo dokładnym dobowym liczeniu kalorii spożywanych posiłków.
Wartość energetyczna posiłku nie powinna przekraczać 1000 kalorii co jest dosyć trudne w opanowaniu i wymaga
dużo samozaparcia. W pierwszych 7 dniach stosowania diety należy bezwzględnie zapisywać spożywane posiłki

Data dodania: 2010-10-15

Wyświetleń: 1998

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

     Dieta 1000 kcal polega na bardzo dokładnym dobowym liczeniu kalorii spożywanych posiłków. Wartość energetyczna posiłku nie powinna przekraczać 1000 kalorii co jest dosyć trudne w opanowaniu i wymaga dużo samozaparcia. W pierwszych 7 dniach stosowania diety należy bezwzględnie zapisywać spożywane posiłki aby móc kontrolować ich spożywanie i móc zmniejszać ilość energii dostarczanej organizmowi.

 Stosując dietę 1000 kcal w ciągu dnia spożywamy 5 posiłków:

     śniadanie - 200 kcal
     II śniadanie - 150 kcal
     obiad - 350 kcal
     podwieczorek - 100 kcal
     kolacja - 200 kcal

Jeśli będzie się przestrzegać powyższych zasad bardzo rygorystycznie, dieta zapewnia ubytek wagi w ciągu tygodnia rzędu 0.5- 1.0 kg.

       W diecie powinny znaleźć się białka węglowodany i tłuszcze. Menu musi składać się z warzyw, owoców, chudego mięsa, ryb, kasz gryczanych oraz produktów zbożowych.
W diecie nie wolno stosować dosładzaczy, wędliny, tłustego mięsa, żółtego sera. Kategorycznie nie wolno spożywać alkoholu.

       W ciągu dnia dodatkowo należy spożywać 3 litry wody z dodatkiem natki pietruszki lub cytryny. Dieta 1000 kcal. Przykładowy jadłospis

     I śniadanie.
           kawa lub herbata,
           jogurtu 0%
           2 łyżeczka otrąb;
           2 mandarynki
     II śniadanie
           cienka kromka chleba razowego,
           plaster chudego białego sera,
           1/2 pomidora
     Obiad:
           mały kotlet z indyka z bazylia lub oregano,
           podsmażona na łyżcze oliwy;
           250 g miesznki wielowarzywnej;
           szkl. soku pomidorowego
     Kolacja
           sałatka z 1 ugotowanego ziemniaka,
           250 g mrożonki z brokułów;
           plastra szynki,
           3 łyżki jogurtu,
           łyżka musztardy,
           oregano

     I śniadanie
           kawa lub herbata
           kromka grahama,
           2 plasterki białego sera
           łyżeczka dżemu niskosłodzonego;
     II śniadanie
           średnia pomarańcza,
           jogurt 0%
     Obiad
           kostka z morszczuka smażona na łyżce oliwy,
           ugotowany ziemniak,
           1/2 szkl. fasolki szparagowej,
           surówka z pomidora,
           1/2 cebuli,
           2 łyżek kukurydzy,
           2 łyżek jogurtu,
           szkl. soku pomidorowego
     kolacja
           sałatka z 50 g wędzonej piersi kurczaka,
           2 łyżki groszku,
           mały ziemniak,
           1/2 szkl. białej kapusty,
           1/2 papryki + cytryna

Licencja: Creative Commons
0 Ocena