Chociaż ze względu na dynamiczny rozwój technologii grzewczej sprawność pieców jest niespotykanie wysoka, na jej poziom niezaprzeczalny wpływ ma również jakość węgla. Nie każdy jego rodzaj oferuje taką samą kaloryczność i nie każdy będzie w jednakowy sposób zapewniał ekologiczny proces spalania.

Data dodania: 2020-09-17

Wyświetleń: 647

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Jaki rodzaj węgla wybrać? Wydajność, opłacalność i wpływ na środowisko

Węgiel o największej wydajności i opłacalności

Istotnym czynnikiem przy wyborze paliwa stałego, jest nie tyle cena, ile jego jakość. Dlaczego ma to tak istotne znaczenie? Ze względu na uzyskiwaną z tony surowca energię. Dla przykładu najtańszy węgiel może przyciągać uwagę niskim kosztem zakupu, jednak nie dostarczy odpowiedniej ilości ciepła. W zamian użytkownik uzyska dużą ilość popiołu. Dlatego najważniejsza jest kaloryczność danego paliwa. Na https://sobianek.pl/ można znaleźć szczegółowy wykaz kopalni, z jakich udostępniany jest węgiel i zapoznać się z jego wskaźnikiem kaloryczności. Wybierając dostawcę, warto zapytać o miejsce jego wydobycia i parametry.

Z wymienionych wyżej czynników można wysnuć następujący wniosek: węgiel najbardziej opłacalny w przeliczeniu na uzysk energii to ten, który ma najwyższą kaloryczność. W ofercie firmy Sobianek dostępne są surowce posiadające wartość energetyczną w przedziale między 22 MJ/kg a 30 MJ/kg. Najbardziej opłacalny będzie ten, który umożliwi uzyskanie najwyższej wartości grzewczej w przeliczeniu na tonę węgla.

Spalanie węgla a środowisko

Rozwój technologii grzewczej zapewnia coraz czystsze spalanie węgla. Jednak poza nią ważny jest też typ paliwa stałego. Do najczystszych surowców zalicza się ekogroszek, który ze względu na swój charakter świetnie nadaje się do podajnikowych pieców. Jest bardzo czysty, jednak w najbardziej mroźne dni jego mniejsza kaloryczność będzie zauważalna w zwiększonym zużyciu.

Bez względu na to, jaki rodzaj węgla ostatecznie zostanie wybrany, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na rekomendację producenta pieca i uzysk energii cieplnej z tony surowca.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena