Dofinansowanie żywienia dla pracowników to jeden z najpopularniejszych typów benefitów stosowanych przez pracodawców. Przeczytaj nasz artykuł i przekonaj się czy to dobre rozwiązanie także dla Twojej firmy.

Data dodania: 2020-01-22

Wyświetleń: 1137

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Benefity żywieniowe dla pracowników – czy warto?

Dostęp do posiłków w trakcie pracy zwiększa atrakcyjność zatrudnienia oraz motywuje pracowników do bardziej efektywnego działania. Benefit ten jest obecnie standardem w wielu przedsiębiorstwach. Zobacz zatem jakie rozwiązanie w tym względzie zastosować u siebie?

Jak zorganizować wyżywienie w firmie?

Pracodawcy mogą w różny sposób zapewnić swoim pracownikom dostęp do posiłków w trakcie pracy. Poniżej prezentujemy cztery najpopularniejsze rozwiązania:

  • Maszyny vendingowe – umożliwiają one zakup różnego rodzaju przekąsek, napojów czy kanapek. Można z nich korzystać przez 24 godziny na dobę, przez 7 dni w tygodniu. Rozwiązanie to nie wymaga zatrudniania dodatkowego personelu do obsługi tego typu maszyny. Maszyna vendinogowa nie daje jednak możliwości zapewnienia pracownikom ciepłego posiłku. Jest to więc świetny dodatek do funkcjonującej w danym zakładzie pracy stołówki.
  • Karty żywieniowe – rozwiązanie to jest proste we wdrożeniu i obsłudze. Ich zamówienie i doładowanie następuje nawet do następnego dnia roboczego po dokonaniu opłaty. Wydana karta może być doładowywana wielokrotnie na dowolne kwoty. Jej używanie nie wymaga angażowania działu kadr. Pracownicy bowiem sami zarządzają tego typu benefitem. Ponadto wartość karty jest zwolniona ze składki ZUS, jeżeli kwota jaką jest zasilona nie przekracza 190 zł miesięcznie na pracownika. Kwota przekazana na karcie stanowi koszt uzyskania przychodu dla firmy i nie jest opodatkowana podatkiem VAT. Przykładem karty lunchowej jest karta Lunch Pass, która znajduje się w ofercie firmy SODEXO.
  • Stołówka jest to klasyczna forma zapewnienia posiłków dla pracowników firmy. Wymaga ona prowadzeniu lokalu gastronomicznego na terenie przedsiębiorstwa i poniesienia w związku z tym znacznych nakładów inwestycyjnych. Stołówka daje jednak możliwość kontroli nad wydawanym produktem oraz rozliczenia ulg z ZUS.
  • Wirtualna stołówka – organizacja posiłków realizowana jest poprzez platformę online. Rozwiązanie to jest wygodne w obsłudze i pozwala znacznie zaoszczędzić czas.

Karta lunch pass a korzyści dla pracownika

Karta lunch pass jest wygodnym i korzystnym rozwiązaniem także dla pracownika. Zapewnia mu bowiem elastyczność i pełną swobodę w zakresie wyboru czasu, miejsca oraz rodzaju posiłku. Pracownik może korzystać z karty lunch pass także po godzinach pracy. W zależności od swoich preferencji kulinarnych może on zamówić jedzenie w restauracji zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Karta daje także możliwość zamówienia posiłków online. Pracownik ma możliwość wygodnego i samodzielnego zarządzania kartą dzięki funkcjonalnej aplikacji mobilnej Sodexo Dla Ciebie oraz na stronie DlaCiebie.Sodexo.pl.. Dodatkowo za zamówione posiłki można ekspresowo zapłacić, zbliżeniowo lub telefonem poprzez Google Pay™.

Karta lunch pass - czy warto?

Karta lunch pass jest korzystnym rozwiązaniem zarówno dla pracowników, jak i pracodawcy. Jest to bowiem elastyczny i wygodny w obsłudze sposób na zapewnienie posiłków w trakcie pracy. Ten rodzaj benefitu skutecznie zmotywuje pracownika do bardziej wydajnej pracy. Wzmocni tym samym wizerunek pracodawcy i pozwoli mu zbudować prężnie działający zespół pracowniczy.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena