Jagody Goji a właściwie owoce kolcowoju chińskiego (Lycium chinense), bo taka jest prawdziwa nazwa tej rośliny, mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Te niepozorne owoce o słodkim lekko kwaśnym smaku były stosowane w celach zdrowotnych już w starożytnych Chinach. Wielu ludzi używa ich w leczeniu dolegliwości oczu, wątroby czy nerek.

Data dodania: 2017-07-25

Wyświetleń: 1067

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

 

Wartości odżywcze

 

Jagody Goji są dobrym źródłem witamin i minerałów, takich jak: witamina A, witamina B1, B2, B6, witamina C, witamina E, żelazo, cynk, wapń, potas, selen, sód, antyoksydanty. Jagody zawierają wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów. Węglowodany występujące w jagodach są węglowodanami złożonymi. Oznacza to, że po ich spożyciu poziom cukru we krwi rośnie powoli.

Zanim dodasz jagody Goji do swojego jadłospisu

Zawsze skonsultuj się z dietetykiem bądź lekarzem zanim zaczniesz spożywać jagody Goji. Ich spożywania powinny unikać osoby:

  • z niskim poziomem cukru we krwi,
  • używające rozrzedzaczy krwi, takich jak warfaryna,
  • z niskim lub za wysokim ciśnieniem tętniczym,
  • mające uczulenie na owoce,

Jedna czwarta szklanki jagód Goji w 340% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Dlatego należy uważać na spożywaną ilość żeby nie doszło do zatrucia organizmu.

Korzyści zdrowotne

Wzmocnienie systemu odpornościowego i ochrona przed grypą

Wzmocnienie systemu odpornościowego i ochrona przed grypą mogą iść w parze dzięki witaminom zawartym w jagodach Goji.

Wczesne testy w laboratoriach wykazały, że jagody Goji pomagają zwiększyć skuteczność szczepień przeciwko grypie u starych myszy. Jest to ważne, ponieważ szczepionka przeciwko grypie nie zawsze zapewnia odpowiednią ochronę przed wirusem. Badania sugerują, że jagody Goji mogą zapobiec późniejszym infekcjom u osób starszych, którzy otrzymali szczepionkę przeciw grypie. Ale pamiętaj, jagody Goji nie są zastępczą ochroną przed grypą.

Lek na nadwagę

Bogaty, słodki smak jagód Goji, wraz z wysoką zawartością błonnika, może pomóc w utrzymaniu dobrego samopoczucia. Zastosuj je jako lekką przekąskę pomiędzy posiłkami. Można je dodawać do jogurtu lub sałatek w taki sam sposób jak rodzynki.

Jagody są niskokaloryczne i mają niską zawartość cukru co sprawia, że są doskonałym substytutem innych suszonych owoców o wyższej zawartości cukru. 10g jagód zawiera tylko 37 kcal!

Przeciwutleniacze dla oczu i skóry

Badania wykazały wysoki poziom przeciwutleniaczy w jagodach Goji, zwłaszcza zeaksantyny. To zeaksantyna nadaje jagodom ich jasny kolor.

Przeciwutleniacze chronią komórki przed zniszczeniem, gdy są narażone na takie elementy jak dym czy promieniowanie. Co więcej, żywność o wysokim poziomie przeciwutleniaczy jest często bogata w błonnik i ma niską zawartość niezdrowych tłuszczów.

Utrzymanie poziomu cukru we krwi

Słodkie jagody Goji mogą stać się twoim ulubionym jedzeniem, jeśli jesteś amatorem słodyczy. Jagody Goji mogą pomóc:

  • w obniżeniu poziomu cukru we krwi,
  • poprawieniu tolerancji na cukier w organizmie,
  • złagodzeniu oporność na insulinę,
  • wzmocnieniu i odbudowie komórek odpowiedzialnych za wytwarzanie insuliny.

Zwiększenie poziomu testosteronu

Jagody Goji mają długą historię związaną z życiem seksualnym. W jednym badaniu u szczurów wykazano, że jagody znacznie:

  • zwiększają ilość i ruchliwość plemników,
  • poprawiają zdolności seksualne,
  • zwiększają poziom testosteronu.

Badania sugerują, że jagody Goji mogą być alternatywą dla leków na zaburzenia erekcji, takich jak Viagra.

Czy jagody Goji można zaliczyć do grona superfood?

Niektóre firmy sprzedają jagody Goji jako superfood. Niedawne badanie porównało wyniki uczestników, którzy spożywali sok z jagód Goji codziennie przez 14 dni z tymi, którzy tego nie robili. Ludzie, którzy pili sok odnotowali wzrost:

  • siły,
  • kondycji,
  • jakości snu,
  • zdolności skupienia,
  • opanowania,
  • ogólnego samopoczucia.

Ta sama grupa wykazywała również mniejsze problemy ze zmęczeniem, stresem czy trawieniem.

Jedno z popularnych chińskich badań wykazało również, że jagody Goji mogą leczyć nowotwory. Jagody Goji zawierają składnik chemiczny zwany beta-sitosterolem, który zmniejsza wielkość komórek nowotworowych i może powodować apoptozę lub "samobójstwo komórkowe" komórek nowotworowych.

Jednak według National Health Services (NHS) w Wielkiej Brytanii badania były nieodpowiednio zaplanowane i mają niejednoznaczne wyniki. Potrzebne są dalsze badania w celu potwierdzenia korzyści zdrowotnych ze spożywania jagód Goji.

Jagody Goji w kuchni

Większość sklepów sprzedaje suszone jagody Goji w opakowaniach lub luzem. Bardzo rzadko można znaleźć je świeże. Traktuj Goji jak rodzynki lub świeże jagody. Wymieszaj je z płatkami śniadaniowymi lub jogurtem, dodaj je do smaku lub zaparz z nich pyszną herbatkę.

Jagody Goji idealnie komponują się z mięsem wieprzowym lub z indyka, dodając delikatnej słodyczy. Dodatkowo ich wysoka zawartość witaminy C pomaga wchłaniać żelazo.

Są ogólnie uważane za bezpieczne dla większości ludzi. Chociaż niektórzy ludzie zgłaszają łagodne problemy trawienne, gdy po raz pierwszy je spożywają. Może to być częstym skutkiem ubocznym. Jeśli masz jakieś przewlekłe problemy z przewodem pokarmowym, skonsultuj się z lekarzem przed użyciem jagód w swojej kuchni.

 

 

Jagody Goji są dla Ciebie dobre

Jeśli szukasz nowego i pożywnego składnika swojej diety to jagody Goji są idealnym kandydatem. Napakowane dużą ilością witamin i minerałów oraz białka mogą przyczynić się do polepszenia Twojego zdrowia. Jagody są idealnym zamiennikiem innych owoców lub jagód. W jadłospisach, które układam jako dietetyk często stosuję jagody Goji, ponieważ są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena