Jagody Acai zwane i znane są również jako Acai Berry. To mały fioletowy i niepozorny owoc ,który zyskał sławę na całym świecie. Dzięki swoim fantastycznym właściwościom ,często nazywany jest „darem życia” i klasyfikowany jako superowoc! Acai występuje tylko w jednym miejscu na świecie, nad rzeką Amazonką.
Rośnie w kiściach, na wysokich drzewach podobnie jak winogrono. Drzewo palmowe acai , może osiągać nawet 25 metrów wysokości. Wśród rdzennych mieszkańców brazylijskiej Amazonii owoc Acai ,od wieków cieszył się sławą legendarnego remedium na wszelkie choroby. Dziś określane są mianem cywilizacyjnych. Mam na myśli wszelkie nowotwory , udary czy zawały serca… Ciekawym faktem jest ,że Jagoda Acai jeszcze do niedawna była znana tylko nielicznym.
Wszystko zmieniło się w momencie ,kiedy doktor Alexander Schauss ogłosił wyniki swoich badań. Napisał słynna książka na temat Acai, w której zawarł swoje wieloletnie obserwacje. Wówczas to Acai Berry trafiło do mediów i rozpoczęła się „Amerykańska Gorączka”. Temat acai ,został jako temat nr1 w wielu programach telewizyjnych oraz renomowanej prasie. Ameryka zakochała się, w cudownych walorach smakowych jak i właściwościach. Tego niepozornie wyglądającego owocu.
Właściwości owocu acai?
1. Oczyszczanie i wzmacnianie organizmu Jagody acai przez wieki używano w celu oczyszczenia organizmu z substancji, które były szkodliwe dla zdrowia i układu immunologicznego. W współczesnym przetworzonym jedzeniu jest tyle uzdatniaczy i konserwantów, że zdrowy organizm ludzki nie jest w stanie w naturalny sposób się z nimi uporać i wydalić. Skutek jest taki iż może dojść do mutacji kodu DNA, czego konsekwencją są wszelkiego rodzaju choroby nowotworowe. Owoc Acai jest tutaj bardzo pomocny, przede wszystkim dzięki ogromnej liczbie aktywnych antyoksydantów oraz dużej zawartości białka.
Składniki odżywcze açai przede wszystkim duże ilości naturalnych lipidów, zapewniają niezbędną dawkę energii potrzebnej dla organizmu.
2. Wzmocnienie naczyń krwionośnych Kolejną fantastyczną właściwością acai jest duża ilość polifenoli. Wśród których najważniejsze są flawonoidy i antocyjanidy. Liczne badania potwierdziły ,że owoc Acai ułatwiają przepływ krwi i wspomagają pracę całego układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych. Blokuje produkcję endoteliny powodującej skurcz naczyń krwionośnych, a której nadmiar może prowadzić m.in. do choroby wieńcowej lub miażdżycy. Dzięki fitosterolom obecnym w błonach komórkowych jagody açai ,możliwe jest skuteczniejsze łagodzenie objawów schorzeń związanych z nieprawidłowym ciśnieniem krwi w organizmie. Acai zawiera też dużą dawkę kolagenu , który wspiera chrząstkę stawową oraz wygładza skórę.