Pomimo tego, że wielu producentów zapewnia o całkowitym braku potrzeby ostrzenia noży przez nich produkowanych, to w większości przypadków zapewnienia te mniej lub bardziej rozmijają się ze stanem rzeczywistym.

Data dodania: 2014-06-06

Wyświetleń: 942

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Decydując się na zakup droższego noża warto się zastanowić na pewno nad zakupem dobrej i markowej ostrzałki do jego ostrzenia. Wybijmy sobie z głowy ostrzałki automatyczne oferowane w większości dużych marketów. Są one zazwyczaj tanie i wykonane z byle jakiego materiału, co nie wróży dobrze ani im ani ostrzonym na nich nożom. Warto skorzystać z możliwości zakupu ostrzałki lub zestawu ostrzącego w sklepie, w którym dokonujemy zakupu noża. W ten sposób możemy się zapoznać z wieloma cennymi zaleceniami producenta oraz parametrami wybranego noża. Znając te parametry możemy wybrać najwłaściwszą pod tym względem ostrzałkę.

Co warto wiedzieć?

Przed wyborem ostrzałki do noża postarajmy się dowiedzieć przede wszystkim, z czego - czyli, z jakiego rodzaju stali został wykonany interesujący nas nóż. Kolejnym bardzo ważnym zagadnieniem jest geometria zakupionego przez nas noża. Jedynie utrzymanie tej zastosowanej przez producenta będzie w stanie zapewnić pełną ostrość ostrza. Oczywiście wiele współcześnie oferowanych ostrzałek umożliwia ostrzenie noży bez potrzeby poznania tych parametrów. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że częstsze ostrzenie noża jest dużo korzystniejszym działaniem dla jego ostrza niż te wykonywane raz lub dwa razy do roku. O podostrzenie ostrza noża warto się czasami pokusić nawet wtedy, kiedy wydaje się nam, że jego ostrze jest jeszcze stosunkowo dość ostre.

Wybieramy ostrzałkę

Do naszej dyspozycji są oferowane głównie ostrzałki w formie płaskiej i owalnej. Dużo częściej wykorzystywanymi są ostrzałki płaskie. Niektóre z nich mogą mieć formę ostrzałek dwustronnych, posiadających delikatniejsza gradację kamienia umożliwiającą wypolerowanie jego ostrza. Odpowiednio dopasowana gradacja kamienia ostrzałki to kolejny ważny czynnik wpływający na sprawne ostrzenie naszego noża kuchennego. Jeżeli jest to nóż wykonany z miękkiej stali wykorzystujemy ostrzałkę posiadającą delikatniejszy kamień, jeżeli jest to twardsza stal możemy używać ostrzałki z grubszym ziarnem.

Na rynku istnieją również ostrzałki diamentowe, które są wykorzystywane głównie do ostrzenia noży ceramicznych. Ostrzenie noży stalowych na tego rodzaju ostrzałkach zapewnia praktycznie całkowity brak możliwości zdeformowania ostrza noża, co jest dość często spotykane podczas ostrzenia ostrzałkami ceramicznymi.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena