Dawniej ciężko było dostać produkty spożywcze, najlepiej powodziło się tym, którzy mieli swoje warzywa, owoce, mięso czy jajka. Dziś z kolei w sklepach można dostać wszystko ale brakuje czasu na gotowanie...  

Data dodania: 2011-08-20

Wyświetleń: 2252

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

803603_vegetablesNie sposób rozstrzygnąć sporu na temat tego w jakich czasach przyszło nam żyć, dla jednych są to lata tłuste, dla innych chude. Ci którzy pamiętają puste pułki w sklepach i kolejki za niczym, nie chcą spoglądać wstecz, z kolei młodzi narzekają na brak czasu i ciągły pośpiech... Pewne jest to, że nasze codzienne życie zmienia się wraz z sytuacją gospodarczą i nawet kulinaria charakteryzują się ścisłym związkiem pomiędzy tym co w polityce i ekonomii, a tym, co na naszych talerzach...

Kulinaria wczoraj i dziś

Nie można generalizować – to pewne – ale pomijając wyjątki trzeba przyznać, że jeszcze dziesięć, dwadzieścia lat temu, polski obiad składał się z dwóch dań. Oczywiście nie chodzi o niedzielny obiad z rosołem i kotletami schabowymi, ale taki obiad w tygodniu, gdy dzieci wracały ze szkoły... Na stole już dymiły talerze pełne gorącej zupy, ziemniaki kończyły się gotować, a w rondelku podgrzewał się gulasz... Kto dziś ma czas na takie gotowanie? Po pierwsze dzieci nie wracają po szkole do domu, tylko biegną na dodatkowe zajęcia z angielskiego, po drodze jedzą swoją szkolną kanapkę, a po drugie my, również zabiegani rodzice raczymy się kolorowymi kanapkami z bufetu, albo idziemy na lunch, przy którym omawiamy służbowe sprawy.

Potrzeba szybkiego gotowania

Zapiekanki - szybkie gotowanieCharakterystyczne dla naszych czasów jest zapotrzebowanie na pomysły na obiad w pięć minut. Choć mocno ograniczeni czasowo, staramy się od czasu do czasu zjeść coś gotowanego i zdrowego, jednocześnie nie wymagającego wielogodzinnych przygotowań... Ale czy te wszystkie potrzeby da się pogodzić? Otóż tak, i to w dodatku w jednym garnku! Doskonałym rozwiązaniem dla zapracowanych są potrawy jednogarnkowe, do których zaliczamy różnego rodzaju zapiekanki z mięsa, ryb, warzyw, ziemniaków lub makaronu. Rozmaite odmiany risotto, a także potrawki z drobiu, gęste zupy, gulasze, czy pilaw z kurczaka. Ponadto warto wykorzystywać proste triki kulinarne, które pozwalają skracać czas gotowania, ziemniaki pokrojone na połówki lub ćwiartki i wrzucone na wrzątek, będą gotowały się zaledwie 25 – 30 minut, w tym czasie można usmażyć filety drobiowe i zrobić surówkę z dowolnej kompozycji warzyw. Pomocnym urządzeniem jest także szybkowar, czyli garnek w którym gotujemy pod ciśnieniem, w ten sposób ziemniaki gotują się 8 minut, marchew 7, gulasz z wołowiny zaledwie 25 minut, a rosół niespełna pół godziny!

Bary, restauracje i stołówki

Jeśli jednak nie wystarcza nam czasu nawet na tak szybkie gotowanie, nie bójmy się korzystać ze sprawdzonych gastronomii. Biorąc pod uwagę fakt, że nasza rodzina ma się regularnie odżywiać przez kilka lat w danym miejscu, warto poświęcić przynajmniej kilka dni na kulinarny rekonesans po naszym mieście. Podpytajmy znajomych jakie lokale polecają, odwiedźmy bary ze swojskim jedzeniem, restauracje i stołówki w których ceny powinny być przystępne na tyle, by móc codziennie zafundować sobie i swojej rodzinie gotowany posiłek. Jeśli stawiamy na domową atmosferę, to warto umówić się na dowóz jedzenia do naszego miejsca zamieszkania lub osobiście odbierać obiady – wystarczy zaopatrzyć się w specjalny zestaw termosów. W ten sposób, pomimo całej masy obowiązków każdego wieczoru możemy usiąść wspólnie przy rodzinnym stole.

Kanapki -  proste rozwiązanie

Dobra kanapka szkolnaKanapkę składającą się z dwóch kromek pieczywa rozpowszechnił nie kucharz, a polityk – był nim John Montagu, angielski hrabia z miasta Sandwich, tak przynajmniej donoszą źródła historyczne... To najbardziej popularne danie na świecie, kanapka sandwich, swoją sławę zawdzięcza właśnie temu, że można ją łatwo i szybko przygotować, zapakować i zabrać do pracy, szkoły, czy w podróż. Nie ulega wątpliwości, że pierwotne połączenie pszennych wypieków z owocami pracy mleczarzy i rzeźników jest najlepsze, ale jak wszystko na tym świecie, również moda na diety i produkty spożywcze ulega zmianom i podlega modyfikacjom. Obecnie najbardziej popularne na świecie kanapki to hamburgery, czyli bułki z kotletem wołowym serwowane na ciepło. Można dostać je na każdym niemal rogu, są stosunkowo niedrogie i szybko zaspokajają apetyt, dlatego cieszą się dziś tak ogromnym powodzeniem. Szczególnie w USA wiele osób sięga po hamburgery zamiast obiadu, co niestety przekłada się na stan kondycji fizycznej tamtejszego społeczeństwa. Duża zawartość tłuszczów zwierzęcych w połączeniu z węglowodanami, do tego puszka napoju gazowanego i mamy ogromną bombę kaloryczną! Dlatego jeśli staliśmy się wielbicielami tych dobrych kanapek, to warto sięgnąć po przepisy na hamburgery i przygotowywać je w domu.

Obiad niedzielny

Obiad niedzielny Kiedy przychodzi weekend marzymy już tylko o odpoczynku, dlatego nawet w niedzielę nie w każdym domu gotuje się swojski obiad. Wyjątkiem są rodziny, których członkowie lubią kulinarne eksperymenty, a wspólne przygotowywanie posiłków traktują jak dobrą zabawę! Pamiętajmy, że w kulturze europejskiej zasiadanie do stołu ma na celu nie tylko napełnienie żołądków, ale także zacieśnianie więzów międzyludzkich i budowanie dobrych relacji. Warto więc postarać się o czas dla naszych partnerów, dzieci i rodziców, usiąść razem do stołu i rozkoszować się nie tyle smakiem zupy, co widokiem uśmiechniętych twarzy naszych bliskich.  

Licencja: Creative Commons
0 Ocena