1
głosów
- +

Kącik ogrodnika

Autor:

Aktualizacja: 16.05.2011


Kategoria: Dom i Ogród / Ogród


Artykuł
  • 1 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1281 razy czytane
  • 5 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Początkowe dni kwietnia to ostatni dzwonek by zacząć siać większość warzyw prosto do gruntu zapewniając im stałe miejsce. Najwcześniej wysiewamy: groch, pietruszkę, bób, pory, szpinak, cebulę oraz wczesne odmiany marchwi nadające się już do zbioru letniego i wczesno-jesiennego.


W pewnych odstępach czasu np. co kilkanaście dni można wysiewać dość małe porcje może być nawet po jednym rządku nasion kopru czy rzodkwi.

Gdy już wzejdą posiane przez nas wcześniej warzywa, wówczas ziemię między tymi rządkami należy spulchniać, niszcząc jednocześnie wschodzące chwasty. Gdy nasze siewy są jeszcze małe i wolno rosną musimy regularnie odchwaszczać zasiewy. Chwasty te rosną szybciej, mogą je zagłuszyć, bo zabierają warzywom światło, wodę i składniki pokarmowe.

Gdy warzywa wschodzą zbyt gęsto to wymagają one przerzedzenia. Zbyt duże zagęszczenie warzyw może być przyczyną zniekształcenia korzeni, słabego wzrostu oraz braku zgrubień. Rośliny przerywa się najlepiej po obfitym podlaniu lub deszczu.

Gdy planujemy rozsadę warzyw kapustnych i sałaty należy ją wcześnie zahartować. Tak gdzieś na ok. 7-10 dni przed przerzedzaniem należy ograniczyć podlewanie obniżyć temperaturę otoczenia poprzez intensywne wietrzenie. Następnie rośliny wystawia się na cały dzień na zewnątrz oraz na ok. 2-3 dni powinniśmy zostawić je również na noc. Wówczas nasze rozsady wzmacniają się  stają się twardsze i ciemniejsze. Gdy rośliny są już gotowe do sadzenia to mają 3-4 liście rozwinięte i 2 rozwijające się. Rośliny te dobrze jest wówczas sadzić bardzo wcześnie rano lub wieczorem.  Korzenie sadzonych warzyw nie powinny być podwinięte. Najlepiej przyjmują sie rozsady, które sadzimy z doniczek wraz z całą bryłą ziemi. Najważniejszą czynnością jest obfite podlanie świeżo posadzonych warzyw.

Warzywa okryte folią perforowaną lub włókniną łatwiej znoszą przesadzenie i szybciej rosną. Osłony z folii utrzymuje się przez kilka tygodni w zależności od pogody. Agrowłóknina chroni warzywa kapustne przed uciążliwym szkodnikiem - pchełką. Częste spryskiwanie roślin zapobiega pojawianiu się szkodników.


Podobał Ci się artykuł?
1
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij