Gdy mamy już instalację hydrauliczną ogrzewania mieszkania lub domu, zastanawiamy się jaki kupić piec. Może kocioł na węgiel? A może pelet? Jedną z wielu propozycji opisuję poniżej.

Data dodania: 2011-03-16

Wyświetleń: 1409

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Stojąc przed dylematem, jaki wybrac piec centralnego ogrzewania, powinniśmy zwrócić uwagę na konstrukcję owego pieca.

Kotły o których mowa, powinny posiadać płaszcz wodny odpowiedniej pojemności oraz  najlepiej trzy lub cztery komory (inaczej zwane półkami). Ogrzewane przechodzącymi spalinami, odbiorą tyle temperatury, że wychodzące spaliny do komina mają niską temeraturę. Czym mniejsza temperatura spalin wychodzących do komina, tym lepiej. Jest to tak zwana sprawność cieplna kotła.

W piecu mają zastosowanie dwa rodzaje rusztu. Ruszt wodny, nazwany jest tak od konstrukcji kształtowników, w których przepływa woda. Rozwiązanie takie jest energooszczędne, gdyż ciepło z paleniska jest natychmiast przekazywane do instalacji i szybciej rozgrzewa kaloryfery.

Drugim jest ruszt  żelwny. Odlane sztabki żelwne poukładane obok siebie w odległości około 2cm. tworzą palenisko. Od wieków mają zastosowanie w różnego rodzaju piecach kaflowych i westwalkach.

Opałem dla takiego pieca może być gruby węgiel, drewno i pochodne, ale chodzi o to, że trzeba palić i pilnować, by temperatura nie była zbyt wysoka lub za niska. Zbyt wysoka potrafi zagotować wodę w obiegu centralnego ogrzewania, a tym samym nieźle narozrabiać, a gdy mało napalimy, to będzie zimno w mieszkaniu.

Rozwiązaniem na utrzymanie stałej temperatury w piecu jest zastosowanie podajnika ślimakowego. Ważnym jest  zwrócenie uwagi na to,  z jakiego materiału jest ślimak wykonany. Są dostępne ślimaki stalowe i żeliwne. Ze względu na występującą nieraz wysoką temperaturę, żeliwo jest wytrzymalsze na korozję, odkształcenia i nadpalenia.

Mamy do wyboru dwa rodzaje palnika.Retortowy okrągły żeliwny na eko-groszek i Uniwersalny, na którym spalimy eko-groszek, pelet i mieszankę groszku z miałem.

Do kompletu piec + podajnik należy zastosować sterownik z termostatem pokojowym oraz napełnić zbiornik eko-groszkiem i cieszyć się ciepłem, bez pilnowania i brudu. Cdn.

 Zdzisław Grajkowski 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena