Aranżacja kuchni to funkcjonalne zaplanowanie jej przestrzeni, co szczególnie jest ważne dla osoby, która tam właśnie będzie przyrządzała posiłki. Oczywiście funkcjonalność to podstawa dobrego projektu kuchni niemniej jednak liczy się również estetyka.

Data dodania: 2010-07-06

Wyświetleń: 2768

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Dla niektórych osób zamawiających projekt sama estetyka jest najważniejsza, dlatego na etapie tworzenia projektu należy omówić z zleceniodawcą priorytety wykonania aranżacji. Bardzo często jest tak, że decyzja o stworzeniu nowej aranżacji podyktowana jest remontem domu, dlatego łatwiej jest zaprojektować nowe przyłącza a także całe wnętrze. Projektując nową kuchnię w bloku należy dopasować się do wnętrza, ponieważ czasami są one tak usytuowane, że nie ma możliwości wyburzenia ściany lub jej części. Większe pole do manewru jest w domach lub nowych mieszkaniach w bloku, ponieważ ich przestrzeń nie jest jeszcze uformowana do końca. Aranżacja kuchni nie jest wówczas ograniczona przestrzenią, ponieważ dopiero teraz będziemy ją kształtować. 

Pierwszym etapem w procesie projektowania jest określenie stylu i kolorystyki kuchni. Wybór kolorystyki kuchni jest czasami zdeterminowany położeniem okien, gustem zleceniodawcy lub tym czy przestrzeń kuchni będzie otwarta lub zamknięta. Biorąc pod uwagę kuchnię otwartą musimy uwzględnić kolorystykę pomieszczenia z którą będzie połączona aby tworzyła jedną całość. To właśnie w tym momencie powinna zapaść decyzja jak będzie wykończona powierzchnia ścian, ponieważ to do niej będziemy urządzać kuchnię. Oczywiście mamy do dyspozycji wiele materiałów, farb lub tynków, które mogą zostać użyte na ścianie, ale właśnie od wyboru stylu w jakim kuchnia zostanie wykonana zależy również jaką powierzchnię zastosujemy. Warto również na samym początku omówić rodzinne nawyki i upodobania, ponieważ ich podejście do przyrządzania posiłków, wspólne śniadania lub dzielenie się obowiązkami determinuje rozkład nie tylko urządzeń kuchennych, ale i wystrój.

1. Sposób przyrządzania posiłków determinuje wybór kuchenki a także ilość niezbędnego miejsca.

2. Gromadzenie produktów oraz częstotliwość zakupów podpowie nam, jaką lodówkę zastosować oraz jaka jest potrzebna ilość szafek w kuchni.

3. Jeśli domownicy lubią spożywać posiłki w kuchni wówczas należy w projekcie uwzględnić miejsce na szybkie posiłki (oczywiście, jeśli jest to możliwe) lub wygospodarować część blatu roboczego do ich spożywania.

4. Częstotliwość używania poszczególnych urządzeń kuchennych jest ważną informacją, ponieważ dzięki temu będziemy wiedzieli gdzie i jakie gniazdka zlokalizować.

Przedstawione cztery punkty to podstawa, ponieważ należy jeszcze uwzględnić wzrost użytkowników kuchni, który to determinuje wysokość blatu kuchennego. Ilość gości odwiedzających domowników lub niechęć do zapraszania kogokolwiek będzie informacją zwrotną dla nas gdzie i ile miejsca należy przeznaczyć do przechowywania serwisów, zastaw, które będą używane podczas spotkań towarzyskich. Po zapoznaniu się z powyższymi może przystąpić do aranżacji i planowania poszczególnych stref kuchni.

Prawidłowe ustawienie stref w kuchni to minimum pokonywania odcinków pomiędzy umywalką, kuchenką a lodówką. Skracamy wówczas czas przyrządzania posiłków, ale to wszystko zależy od gustu zleceniodawcy, ponieważ niektórzy wolą, aby przestrzeń pomiędzy wykonywanymi czynnościami byłą większa niż ogólnie przyjęta. Rozróżnić możemy pięć stref w kuchni i dla osoby praworęcznej są to: strefa przechowywania zapasów, zmywania, przygotowywania posiłków, oraz gotowania. Ważne jest również ustawienie powyższych stref w stosunku do głównego wejścia kuchni lub najczęściej używanego. Oczywiście ustawienie ciągu roboczego może być inne, gdy będzie to kuchnia w kształcie „L” lub przestrzeń otwarta. Niektórzy użytkownicy kuchni otwartej czują dyskomfort, gdy muszą być odwróceni podczas gotowania do osób siedzących w salonie. Jest to bardzo ważne, gdy tworzymy projekt rodzinny, ponieważ niektóre żony lubią podziwiać mężczyzn, którzy urzęduję w kuchni. Obecnie taki podział obowiązków nie jest niczym szczególnym a jak wiemy mężczyźni gotować potrafią wyśmienicie. Oczywiście dowiemy się o tym podczas omawiania przyzwyczajeń i gustów rodziny o czym wspominałam już na samym początku. Oczywiście to dopiero początek tworzenia projektu kuchni.

Janiszewska Dagmara



Licencja: Creative Commons
0 Ocena