Płyta indukcyjna to już nie tylko wymysł naukowców i nowinka techniczna rodem z filmów science- fiction. Dziś indukcja w kuchni zyskuje popularność z miesiąca na miesiąc, a ceny nowych urządzeń stały się przystępne dla wszystkich.

Data dodania: 2010-03-21

Wyświetleń: 2437

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zjawisko indukcji, odkryte na początku XIX wieku przez duńskiego uczonego Hansa Oersteda, zaczyna odgrywać sporą rolę w naszym życiu. Choć indukcja magnetyczna wykorzystywana jest od dziesiątek lat w wileu gałęziach przemysłu, dopiero od kilkunastu lat wdziera się do naszych domów, najczęściej w postaci kuchni indukcyjnej.

Jeszcze 10 lat temu w indukcję inwestowali głównie miłośnicy nowinek technicznych i właściciele wielkich restauracji, głównie za sprawą świetnego designu i zalet w postaci niskich kosztów utrzymania i dużej wydajności. Dziś płyta indukcyjna jest elementem każdej nowoczesnej kuchni.

Płyta indukcyjna wyglądem przypomina popularne już od lat w naszym kraju płyty ceramiczne. Kuchnia indukcyjna jednak nie nagrzewa się i nie zmienia koloru na czerwony, gdy jest włączona. Płyta indukcyjna nawet nie zadziała, póki nie postawimy na niej garnka.

Indukcja w kuchni nazwana została 'grzaniem zimnym w dotyku'. Płyta pozostaje chłodna, nawet gdy jest włączona. Sprawia to, że od razu po zakończeniu gotowania, możemy ją umyć bez obawy o poparzenie dłoni. Także danie, które wykipi z garnka nie przypali się, gdyż płyta pozostanie zimna.

Zjawisko indukcji magnetycznej wyjaśniają liczne serwisy o tym zjawisku i samych płytach indukcyjnych. Także wybór kuchenek jest już pokaźny na polskim rynku i ceny tego urządzenia stały się przystępne. Wydajność energetyczna kuchni indukcyjnych jest na poziomie 90%, co sprawia, że pozostawiają konkurencję (płyty ceramiczne i kuchenki gazowe) daleko w tyle.

Nie można chyba jeszcze nazwać tego rewolucją w kuchni, ale indukcja wdziera sie do naszych domów sprawiając, że gotowanie staje się łatwiejsze i bardziej ekologiczne. Za kilka lat w większości naszych kuchni płyty indukcyjne będą podstawowym wyposażeniem.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena