Pomysł na ten biznes niewątpliwie mieści się w dość obszernej definicji małej gastronomii i niewątpliwie należy do tych słodkich pomysłów związanych z cukiernictwem po które ludzie w wolnych chwilach relaksu chętnie sięgają .

Data dodania: 2009-11-01

Wyświetleń: 3828

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena
Pobierz artykul

Licencja: Creative Commons

Mini donuts -pojęcie dobrze znane na zachodzie a zwłaszcza za oceanem skąd ma swój rodowód . Mylące jest może trochę to , że mini donust czyli inaczej mini oponka często określane jest mianem mini pączek angielski . Nazwa polska może więc sugerować że pomysł pochodzi nie tyle z za oceanu co znad Tamizy . Tyle gwoli wprowadzenia , krótkiej i ogólnej bardzo historii tego pomysłu .
Sam biznes nie jest zbyt trudny . na pewno nie jest trudniejszy niż produkcja gofrów czy sprzedaż lodów włoskich które wcześniej trzeba wyprodukować . Ale też od razu pytanie. Czy lody włoskie są produkowane przez człowieka , czy bardziej przez maszynę ? . Może główną rolą człowieka , jest sprzedaż finalnego produktu, wytworzonego wcześniej przez maszynę .W przypadku mini donustów jest bardzo podobnie . Maszyna produkuje mini pączki angielskie z wcześniej przygotowanego ciasta . Rola osoby obsługującej maszynę ogranicza się więc w głównej mierze do ich sprzedaży . Oczywiście każde urządzenie ma swoje małe i większe kaprysy . Podobnie jest i w tym przypadku . Dysze przez które wychodzą pączki mogą być np. oklejone ciastem jeśli była dłuższa przerwa w ich produkcji . Należy więc przez kolejnym uruchomieniem zeskrobać z dyszy ciasto . Nie będę się wdawał nazbyt mocno w szczegóły techniczne bo też i nie taka rola tego artykułu . Pragnę jedynie uświadomić fakt iż z maszyną trzeba się zaznajomić .Nie wystarczy bezmyślnie naciskanie guzika .
Z racji na nowatorski pomysł oraz możliwość obserwowania przez potencjalnego konsumenta procesu smażenia można przyjąć iż biznes ma swoje mocne strony. Nie należy więc go porównywać do sprzedaży gofrów czy lodów włoskich bo te znane są u nas i ich zagęszczenie w niektórych regionach naszego kraju jest bardzo duże . Inaczej jest w tym przypadku . Pomysł u nas w Polsce jest mało znany , konkurencja niewielka lub na razie wręcz żadna . Powinowactwo dla gofrów czy też lodów oczywiście również istnieje . Ten biznes aby się powiódł także bardzo lubi zatłoczone miejsca i skupiska dużej liczby osób .
Gdzie można więc z tym biznesem zastartować ? Centra handlowe , miejscowości wypoczynkowo turystyczne. Ale czy tylko te miejsca ? Otóż nie . Imprezy plenerowe wszelakiego rodzaju . Ktoś może stwierdzić , biznes sezonowy ! Owszem może taki być , ale na pewno , nie tylko taki . Jeśli masz cierpliwość możesz rozpropagować jedzenie pączków w stałym miejscu do którego po jakimś czasie zgodnie z tradycja będą przychodzili klienci na ciepłe , świeże i smaczne mini pączki angielskie . Reasumując , ten biznes może być sezonowy lub całoroczny. Może stanowić uzupełnienie już istniejącego punktu gastronomicznego z lodami , goframi , istniejącej cukiernio-kawiarenki, lub być całkowicie samodzielny tj. bazujący tylko na sprzedaży tych pączków .
Jeśli informacje tu zawarte są dla Ciebie interesujące zapraszam na stronę popularyzującą ten biznes w Polsce www.minidonuts.pl
Jarosław Siemiątkowski

 

 

Licencja: Creative Commons