Recenzja Gotowanie jest proste - Grzegorz Ostrowski

Data dodania: 2009-02-08

Wyświetleń: 3359

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jeść każdy musi, czy to się komuś podoba, czy nie. Po prostu jesteśmy tak skonstruowani, że codziennie nasz organizm potrzebuje odpowiedniej dawki energii w postaci jedzenia. Trudno spotkać człowieka, który nie lubi jeść smacznych potraw. Tak że to problemem nie jest. Jednakże problem pojawia się wtedy, kiedy przychodzi do samodzielnego przygotowania jedzenia, które będzie smaczne, pożywne i zdrowe. Pół biedy, kiedy mieszkasz z rodzicami – wtedy prawdopodobnie jedno z rodziców pełni obowiązki „szefa kuchni”, a Tobie pozostaje jedynie skonsumować ze smakiem to, co zostanie przygotowane. Ale w sytuacji, kiedy sam stajesz się szefem kuchni i konsumentem w jednej osobie i nie masz zielonego pojęcia, jak gotować, to masz problem – i to spory, gdyż jeść po prostu musisz. A więc,jeśli nie chcesz całe życie stołować się po różnego rodzaju knajpach i restauracjach, musisz nauczyć się gotować. Jak to zrobić?

Grzegorz Ostrowski w swoim ebooku pt. „Gotowanie jest proste” uczy zasad sztuki gotowania. Tak, naprawdę. Gotowanie to bardziej sztuka niż nauka. Nie chodzi tutaj o to, aby gotować wyłącznie według jakiegoś przepisu, ale od czasu do czasu pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa w kuchni i stworzyć samodzielnie potrawę, korzystając z własnego – nawet zupełnie szalonego – pomysłu.

Wszystko jedno, czy interesuje Cię tylko poznanie sposobów na szybkie przyrządzanie smacznych potraw na własne potrzeby, czy szukasz inspiracji do wymyślania nowych potraw, w rzeczonym ebooku znajdziesz wszystko, czego możesz potrzebować.

„Gotowanie jest proste” to nie zwykła książka kucharska, gdzie znajdziesz tylko same przepisy z pięknymi zdjęciami potraw, ale prawdziwy poradnik dla każdego praktykującego kucharza.

Wszystko zaczyna się od trafnego spostrzeżenia, iż początkiem gotowania jest samo kupno produktów spożywczych, które następnie posłużą do przygotowania jakiegoś pysznego dania. Autor daje trafne rady odnośnie samego procesu kupowania, a także wskazówki, na co należy zwracać uwagę podczas wybierania owoców i warzyw.

Skoro mamy już zakupione produkty, to trzeba jeszcze wiedzieć, jak je prawidłowo przechowywać w domu, aby się nie zepsuły. Do tego dochodzi kwestia wyposażenia naszej kuchni, czyli wszystkie te potrzebne rzeczy, bez których gotowanie po prostu jest niemożliwe. Autor wszystko bardzo dokładnie omówił, co mu się liczy na duży plus.

Bardzo praktyczny jest rozdział, w którym autor omawia 10 najpopularniejszych ziół oraz podaje praktyczne przykłady ich zastosowania w czasie gotowania.

Znajdziemy także obszerne informacje na temat peklowania mięsa, które są niezbędne tym osobom, które nie lubią smaku wędlin ze sklepowej półki. Następnie mamy informacje o pieczeniu warzyw, pieczeniu mięsa, smażeniu i grillowaniu. Słowem, autor omawia wszystkie najważniejsze umiejętności przyszłego wirtuoza kuchni. Czyni to w sposób zrozumiały i przystępny, dosyć charakterystycznym stylem, z pewnymi naleciałościami poetyckimi, co czyni te porady jedynymi w swoim rodzaju.

Kolejna część ebooka to już klasyka książek kucharskich, czyli przepisy, przepisy i jeszcze raz przepisy. Wszystkie przepisy są podzielone na kategorie, czyli przystawki, zupy, sałatki, potrawy z makaronu, domowa pizza, potrawy mięsne, sosy, ryby, przepisy na grillowanie, warzywa oraz desery. Taki podział sprawia, że bardzo łatwo jest zdobyć ogóle rozeznanie w zawartości i z odpowiednich kategorii wybrać sobie interesujące nas przepisy, które posłużą do przygotowania obfitego posiłku.

Każdy przepis opatrzony jest krótką informacją o czasie przygotowania, poziomie trudności, liczbie porcji, koszcie oraz liczbie kalorii. Trzeba zwrócić uwagę, że jest to informacja poglądowa, tak że w indywidualnym przypadku mogą wystąpić znaczące różnice między tym, co czytelnik rozumie pod pojęciem „niski koszt”, a co rozumie autor.

Dalsza treść przepisu zawiera konkretne informacje, co i jak należy robić. Autor podaje je w sposób przystępny i zrozumiały, tak że nawet osobie początkującej lektura dowolnego przepisu da pogląd, czy jest ona w stanie podjąć się wykonania danego dania, czy też lepiej będzie, jeśli poszuka sobie czegoś innego, bardziej odpowiedniego do jej kulinarnych umiejętności.

Wybierać jest naprawdę w czym, gdyż autor daje nam do dyspozycji ponad 100 przepisów i po prostu nie ma możliwości, żeby czegoś z tego ogromu nie wybrać dla siebie.

Podsumowując: „Gotowanie jest proste” Grzegorza Ostrowskiego to nie klasyczna książka kucharska, ale poradnik dla gotujących. Oprócz mnóstwa przepisów można tutaj znaleźć także całą masę praktycznych informacji o tym, jak właściwie gotować, co konkretnie należy zrobić. Jest to bardzo ważne zwłaszcza dla początkujących gotujących. Same przepisy także mogą pozytywnie zaskoczyć, gdyż z ich lektury wynika wniosek, że tak naprawdę w kuchni można zrobić wszystko samodzielnie. Potrzeba tylko trochę pomysłu oraz całej masy konkretnej wiedzy, jak ten pomysł zamienić w pyszne danie. Pomysł na gotowanie należy do Ciebie, ale całą potrzebną wiedzę, aby go zrealizować, znajdziesz w tym ebooku. Smakowicie polecam.

---

Autor: Paweł Sygnowski
http://www.pawelsygnowski.info/
Praktycznie wszystko o właściwym użytkowaniu Twojego mózgu

Gotowanie jest proste - Kto jeszcze chciałby nauczyć się gotować
szybko, prosto i niezwykle smacznie?

Licencja: Creative Commons
0 Ocena