Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez lodówki. To jeden z najważniejszych sprzętów, bez którego trudno byłoby nam funkcjonować w mieszkaniu. Pamiętamy o jej regularnym uzupełnianiu, jednak często mamy problem z jej opróżnianiem. Jak zatem zachować porządek w lodówce?

Data dodania: 2015-05-21

Wyświetleń: 1712

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Regularne porządki

Trzymając rzeczy w lodówce liczymy, iż zachowają one na dłużej swoją świeżość. Przechowujemy w niej nie tylko jedzenie i napoje – często na półkach pojawiają się także lekarstwa czy lakiery do paznokci. Różnorodność produktów może jednak doprowadzić do przykrych niespodzianek. Zepsute jedzenie wyraźnie daje o sobie znać, zostawiając nie tylko brzydkie plamy na półkach, ale przede wszystkim mało przyjemny zapach. Lodówkę należy regularnie zapełniać świeżymi i dobrymi produktami i równie często opróżniać. Zalegające na półkach przeterminowane i przekwitnięte jedzenie może bowiem skutkować rozwojem niebezpiecznych dla naszego zdrowia bakterii. Przegląd produktów znajdujących się w lodówce warto robić raz w tygodniu, przed zrobieniem większych zakupów. Usunąć należy wszystkie zepsute i przeterminowane rzeczy, natomiast produkty z kończącą się datą przydatności do spożycia należy ułożyć z przodu, aby zjeść je w pierwszej kolejności. Regularnie należy wycierać także ślady po jedzeniu, które pojawiają się na półkach. Użyć możemy do tego nawilżanych ściereczek do czyszczenia sprzętów AGD lub wilgotnej szmatki.

Czyszczenie lodówki krok po kroku

Regularne porządki w lodówce pozwalają nam utrzymać ją w czystości, jednak raz na pół roku warto wyczyścić ją dokładnie. Jeżeli dbamy o naszą lodówkę, to umycie jej w całości nie powinno zając nam więcej niż godzinę. Generalne porządki należy rozpocząć od wyłączenia lodówki z kontaktu, a następnie wyjęcia z niej (z zamrażalnika również) wszystkich produktów. W dalszej kolejności należy usunąć każdą półkę – najlepiej włożyć je delikatnie do wanny z wodą, zlewu lub miski. Całkowie pustą lodówkę wycieramy najpierw na sucho, aby pozbyć się wszelkich resztek i okruchów, a następnie na mokro. Do czyszczenia możemy wykorzystać dostępne na rynku detergenty, jednak w tej roli znakomicie sprawdza się także ocet, który wystarczy wymieszać w równych proporcjach z wodą. Nie tylko czyści on powierzchnię, ale jednocześnie dezynfekuje i usuwa nieprzyjemne zapachy. Nie ma także konieczności spłukiwania takiej mieszanki i ponownego wycierania, bowiem zapach octu szybko z lodówki wywietrzeje. W przypadku uciążliwych zabrudzeń warto sięgnąć po sodę oczyszczoną – tym razem należy jednak pamiętać o dokładnym spłukaniu czyszczonej powierzchni. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena