Anemia, czyli inaczej mówiąc niedokrwistość, jest przypadłością, która wiąże się ze zbyt małą ilością hemoglobiny w płytkach czerwonych lub zbyta małą liczbą samych krwinek. Choroba te jest dosyć często diagnozowana i równie często zaniedbywana, co może mieć swoje konsekwencje.

Data dodania: 2012-01-16

Wyświetleń: 2470

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

szarośćPrzyczyn anemii jest wiele, choroba może być spowodowana zbyt małą liczbą czerwonych krwinek lub zbyt krótkim czasem ich życia. (Przypadłość tę może także spowodować zbyt duża utrata krwi, np. w wyniku rozległego urazu). Anemia bardzo często pojawia się u osób, które chorują na przewlekłą niewydolność nerek, cukrzycę, chorobę serca, artretyzm, są zarażone wirusem HIV lub cierpią na chorobę nowotworową. W innych przypadkach powodem anemii mogą być: brak witamin, a zwłaszcza witaminy B12 oraz kwasu foliowego, brak żelaza, przebyte choroby lub uwarunkowania genetyczne.

Objawami, które najczęściej towarzyszą tej przypadłości, są: osłabienie, bladość skóry, senność, omdlenia, problemy z koncentracją oraz z zapamiętywaniem, stany podgorączkowe, bóle w okolicy serca, zły stan cery, łamliwość paznokci czy pogorszenie się stanu włosów. Początkowe objawy anemii mogą być mylnie kojarzone ze zwykłym zmęczeniem lub osłabieniem organizmu na skutek np. pory roku lub długotrwałego wysiłku fizycznego czy stresu. Jeśli objawy utrzymują się dłużej, nie warto ich bagatelizować.

W przypadku wystąpienia powyższych objawów należy udać się do lekarza, który na podstawie badań krwi postawi właściwą diagnozę i zaproponuje odpowiednią formę leczenia. Będzie ona uzależniona od rodzaju występującej anemii. Do najczęściej rozpoznawanych rodzajów tej choroby należy anemia, którą wywołuje niedobór żelaza. W tej sytuacji do leczenia lekarz przepisuje odpowiednią dietę bogatą w ten pierwiastek. W jadłospisie powinny się znaleźć chude mięso, wędliny, wątróbka oraz warzywa takie, jak, szpinak czy szczaw. Aby żelazo było dobrze wchłaniane, warto spożywać warzywa i owoce, które zawierają dużo witaminy C, czyli brokuły, pomidory, warzywa strączkowe, truskawki, czarną porzeczkę i owoce cytrusowe.

Anemia bardzo często występuje u kobiet w ciąży. Jest to związane z obniżeniem się zawartości czerwonych krwinek na skutek zwiększenia objętości krwi oraz jej rozcieńczenia. Jeśli anemia jest lekka, nie zagraża ona dziecku. Ważne jest wówczas stosowanie się do zaleceń lekarza, w celu zwalczenia przypadłości. Jednak jeśli zostanie ona zaniedbana, może przerodzić się w ciężką anemię, a ta grozi nawet poronieniem. Ważne zatem, aby już na samym początku ciąży zrobić potrzebne badania i nie dopuścić do poważnych problemów.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena