1
głosów
- +

Co można zrobić z pokrzywy?

Autor:

Aktualizacja: 24.05.2010


Kategoria: Zdrowie / Ziołolecznictwo


Artykuł
  • 1 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 3198 razy czytane
  • 4 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Niewiele ludzi wie, że można zrobić co najmniej dwadzieścia smacznych potraw z pokrzywy. Jest bardzo zdrową, niechcianą rośliną. Czy wiedziałeś, że przyrządza sie ją podobnie jak szpinak?


Pokrzywa dla większości ludzi, kojarzy się jedynie ze swędzeniem i pęcherzykami spowodowanymi kwasem mrówkowym w niej zawartym. Jednak młoda pokrzywa nadaje się do jedzenia nawet na surowo. Zawiera bardzo dużo pierwiastków takich jak żelazo, wapń, fosfor. Jest bogata w bioflawonoidy, karotenoidy, garbniki, a także histaminę, acetylocholinę i serotoninę.


 Po pierwsze pokrzywa działa oczyszczająco, odkwasza organizm, oczyszcza jelito, a także wątrobę i zawiera tyle samo witaminy C co jedna cytryna. Jest także bogatym źródłem witamin B i K. Najlepiej zbierać młode pokrzywy, ponieważ są najbadziej wartościowe. Pokrzywa może przyczynić się do poprawy naszego nastroju, a pijąc ją regularnie może nam służyć jako forma suplementu diety.


W dawnych czasach rolnicy urządzali konkursy jedzenia pokrzywy, aby udowodnić sobie, czyja pokrzywa jest lepsza. Owy zwyczaj zanikł, jednak można jeszcze spotkać ludzi, którzy zbierają tę roslinę w celach leczniczych. Kilka sposobów przyrządzenia :


- można zrobić herbatę pokrzywową. W tym celu wystarczy pokrzywę zalać wodą o temperaturze co najmniej 60 stopni, aby zneutralizować kwas mrówkowy. Herbata parzona w temperaturze 100 stopni Celsjusza również będzie dobra, jednak pozbędziemy się z niej wielu cennych pierwiastków i mikroelementów.


- może także być zastosowana jako forma płukanki do włosów. Wzmacnia osłabione włosy, zapobiega rozdwajaniu się końcówek, oraz pomaga odbudować strukturę włosa. wystarczy sparzyć pokrzywę i wymoczyc włosy przez co najmniej 10 minut.


- zawarte w niej mikropierwiastki pozytywnie wpływają na naszą skórę, więc dla odważnych mogę zaproponować kapiel w pokrzywie. Tutaj jednak należy uważać i przed dodaniem pokrzyw do kąpieli sprawdzić czy są odpowiednio sparzone.


- można także przygotować ją w ten sam sposób co szpinak, lub zastosować jako dodatek do placków.


Szkoda, że tak niewiele ludzi wie o dobrodziejstwach jakie daje nam ten "chwast". Uważam, że zamiast sztucznych tabletek wypić sobie bardzo smaczną herbatkę z pokrzywy. Życzę wszystkim zdrowia.


 

Aoi


Podobał Ci się artykuł?
1
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij