Co roku marnowane są miliardy ton jedzenia na całym świecie. Co można zrobić, żeby ograniczyć nadmierną konsumpcję i zadbać o środowisko? Jak żyć w zgodzie z zero waste? Przedstawiamy sprawdzone sposoby na niemarnowanie jedzenia.

Data dodania: 2021-05-31

Wyświetleń: 146

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Filozofia zero waste – jak robić świadome zakupy i nie marnować jedzenia?

Filozofia zero waste

Ruch zero waste zrodził się z potrzeby ograniczenia nadmiernej konsumpcji, która ogarnęła już niemal cały świat i przyczynia się do niszczenia środowiska naturalnego. Filozofia zero waste polega na życiu w zgodzie z pięcioma głównymi zasadami, nazywanymi 5R:

  1. refuse – odmawiaj, np. ulotek rozdawanych na ulicy;
  2. reduce – ograniczaj, np. liczbę rzeczy, które kupujesz;
  3. reuse – używaj ponownie niektórych produktów i opakowań, np. torbę foliową lub papierową możesz wykorzystać jako worek na śmieci;
  4. recycle – segreguj odpady;
  5. rot – kompostuj, przerabiaj odpady naturalne.

Niektórzy wymieniają też 6. filar – repair (naprawiaj, nie wyrzucaj) oraz 7. – respect (szanuj, np. jedzenie).

Jak być zero waste?

Blisko 1/3 żywności produkowanej corocznie na całym świecie kończy w śmietniku. To około 1,3 miliarda ton zmarnowanej żywności, która nadal nadaje się do jedzenia. Sytuacja w samej tylko Polsce nie wygląda lepiej – aż 42% z nas przyznaje się do notorycznego wyrzucania większych lub mniejszych ilości jedzenia.

Wynika to przede wszystkim z tego, że robimy zbyt duże zakupy i nie potrafimy właściwie przechowywać jedzenia. Do tego dochodzą odpady dodatkowe: plastikowe butelki, foliowe opakowania czy puszki.

Zastanawiasz się, jak być zero waste? Zacznij od takich „drobiazgów”, jak rezygnacja z używania kuchennej folii aluminiowej i folii spożywczej, nie używaj plastikowych sztućców ani talerzyków, w barze nie proś o słomkę. Pij wodę z kranu, zamiast kupować napoje w butelkach. Podczas zakupów wybieraj produkty bez opakowań i używaj własnych płóciennych toreb oraz pojemników wielokrotnego użytku. Jeżeli nie jest to możliwe, wybieraj żywność w ekologicznych opakowaniach, np. w papierowych torebkach lub szklanych butelkach.

Sprawdź także: https://foodsbyann.com/Levann-Supplements-ccms-pol-95.html

Praktyczne sposoby na niemarnowanie jedzenia

Oto kilka przydatnych wskazówek, jak nie marnować jedzenia:

  • Planuj posiłki z wyprzedzeniem. Wybierając się na zakupy, rób listę produktów, które są Ci potrzebne do przygotowania zaplanowanych posiłków.
  • Kupuj tylko to, czego naprawdę potrzebujesz.
  • Nie rób zapasów. Lepiej wybrać coś w małym opakowaniu niż dużą ilość jedzenia, którego nie jesteś w stanie przerobić i może się zmarnować.
  • Niewykorzystane owoce, warzywa, grzyby, a nawet ugotowane kasze zamrażaj. Możesz też robić z nich przetwory.
  • Sprawdzaj daty ważności i zużywaj produkty przed ich upływem. Produkty z najbliższą datą przydatności, zużyj najpierw.
  • Przechowuj żywność odpowiednio. To, co powinno znaleźć się w lodówce, niech rzeczywiście do niej trafia.
  • Używaj próżniowych opakowań – pozwalają przechowywać żywność bez dostępu powietrza, przedłużają jej świeżość i trwałość 2-3-krotnie.
  • Zastanów się, zanim coś wyrzucić – jeżeli skończył się termin ważności, a na żywności nie widać śladów zepsucia, pomyśl, co jeszcze możesz zrobić z danego produktu.
  • Podziel się – poczęstuj nadwyżką jedzenia sąsiadów lub kolegów z pracy, albo oddaj je do placówek pomocowych, jadłodajni, jadłodzielni.

Rozwiązaniem zero waste jest też kupowanie ekologicznej żywności. Jest ona produkowana w zrównoważony sposób, w zgodzie ze środowiskiem naturalnym. Świeże produkty ekologiczne (warzywa, owoce, mięso, jajka, nabiał) warto kupować na targowiskach od zaufanych sprzedawców. Sypkie produkty, oleje roślinne, kawę, herbatę czy zdrowe przekąski warto kupować przez Internet, w sprawdzonym sklepie internetowym ze zdrową i naturalną żywnością, takim jak Foods by Ann.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena