Aby postępować prawidłowo w kwestii przechowywania wina powinno spełnić się kilka znaczących zasad. Najlepszym i jednocześnie najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest posiadanie wydzielonego pomieszczenia wyłącznie przeznaczonego do leżakowania win.
Jeśli jednak nie ma takiej możliwości aby wydzielić specjalną piwniczkę dla win, powinno się skrupulatnie zadbać o zapewnienie optymalnych warunków pozwalających na jego prawidłowe dojrzewanie. Podczas upływających lat przechowywania, trunek naturalnie dojrzewa, co w przypadku win czerwonych odbywa się szybciej, aniżeli w innych odmianach. Decydującymi o tym fakcie są elementy takie jak:
- taniny
- kwasowość
- alkohol
- zawartość cukru
Właściwe przechowywanie wina również wymaga znajomości oraz prawidłowości stosowania czterech podstawowych zasad:
- Leżakowanie poziome
Dlaczego właśnie wino leżakować powinno w pozycji poziomej… Dlatego, że tylko takie położenie zapewnia ciągłe namaczanie korka, które wpływa na uszczelnianie szyjki butelki, przez co zapobiega dostawaniu się powietrza do wnętrza butelki. Właśnie z tego względu stojaki na wino nie są częścią wystroju lecz jednym z ważniejszych przyrządów wspomagający ten proces. Zaznaczmy, że jest to bardzo ważny element, w szczególności gdy zamierza się przechowywać dane wino przed długi czas.
- Temperatura przechowywania
Najbardziej sprzyjające warunki dla przechowywania wina tworzą się w obrębie 12°C do 14°C. Tak zachowane proporcje termiczne pozwolą stworzyć idealne warunki dla harmonijnie dojrzewającego wina. W tym miejscu należy wspomnieć, iż wino nie reaguje dobrze na nagłe zmiany temperatury i znaczne jej wahania.
- Wilgotność
Skoro była już mowa o temperaturze, czas na towarzyszącą jej wilgotność, która również odgrywa w procesie przechowywania wina istotną rolę. Otóż pomieszczenie, w którym leżakuje wino lub dopiero będzie leżakować powinno cechować się prawidłową wilgotnością, która mieści się w granicach od 70 do 70 procent. Kluczowa rola jaką ma odgrywać wilgotność odpowiada za wpływ na ewentualne wysychanie korka.
- Zaciemnienie miejsca, w którym przechowywane jest wino
Paradoksalnie wino powstające z winorośli nagrzewających się sezonowo w pełnym słońcu, przechodząc w stan płynny wymaga leżakowania na stojakach do wina w maksymalnie zaciemnionym pomieszczeniu, jak tylko to możliwe. Wymóg ten nie jest oczywiście bezpodstawny gdyż dostające się światło przyspiesza dojrzewanie wina, wywołując przy tym niekorzystne zmiany smakowe i zapachowe.
Wówczas gdy potrzebne jest oświetlenie, choćby z podstawowych powodów dotarcia do piwniczki i odnalezienia się w niej.
Zaleca się dwie metody, pierwsza z nich uwzględnia zainstalowanie zwykłych żarówek o mocy poniżej 60 W lub zgodnie z tradycją sięgnięcia po świeczki.