Kuchnia ormiańska może zaskoczyć swym bogactwem i różnorodnością, a bardzo ważne miejsce zajmują w tej tradycji kulinarnej przekąski. 

Data dodania: 2015-03-09

Wyświetleń: 1359

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zazwyczaj powstają one z mięsa lub ryb, ciekawą grupę stanowią również przekąski warzywne. Można je podawać na wiele możliwych sposobów, przy czym jednym z najciekawszych jest podawanie ich wraz z liściem szpinaku lub szczawiu. Przekąski, które tak wysoko ceni kuchnia ormiańska, są jednocześnie dość ostro przyprawione. Do tego celu wykorzystuje się przede wszystkim czosnek oraz pieprz. Inna przyprawa, którą często można spotkać w ormiańskiej diecie, to papryka. Znane są tu jednocześnie przyprawy korzenne oraz ocet. Do sporządzenia niektórych przekąsek niezbędny staje się mazun, powstający z tak popularnego na terenach Armenii zsiadłego mleka. O smaku i wartości odżywczej poszczególnych przekąsek decydują również takie składniki, jak śmietana czy ocet.

Najciekawsze przekąski, którymi zachwyca kuchnia ormiańska, powstają z połączenia różnych produktów i składników. Jedną z takich ciekawszych potraw jest tołma, bardzo przypominająca tradycyjne gołąbki. Ormianie sporządzają ją m. in. z soczewicy owiniętej w liście winorośli lub z grochu, podawanego następnie w liściach kapusty. Ważnym dodatkiem do przekąsek serwowanych na zimno są w kuchni ormiańskiej marynowane lub kwaszone warzywa. W takiej postaci można się tu spotkać zarówno z czosnkiem, jak i selerem. Z innych ciekawych dodatków do przekąsek warto tu zwrócić uwagę na świeże liście kolendry, rzeżuchy lub estragonu, które są nie tylko smacznym i aromatycznym dodatkiem, ale często jednocześnie ozdoba półmiska, na którym podawane są przekąski.

Takie przekąski na pewno wzbogacą każdą imprezę, większe lub mniejsze wydarzenie. Odnajdą się z powodzeniem podczas większych imprez, jak w czasie kameralnych spotkań. Każdy z nas preferuje nowe smaki, któe jednocześnie są oryginalne i pochodzą z innych, często odmiennych od naszej kultur. Czasami jednakowoż takie smaki możemy właśnie odkryć podczas takich spotkań, gdzie ktoś serwuje coś nowego, co może nam otworzyć oczy, a raczej zachęcić żołądki to pichcenia takich rarytasów samodzielnie.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena