Przeciętnemu Polakowi, a nawet dość dobremu kucharzowi, ciężko byłoby oddać smak potraw, jakie zjeść możemy za granicą lub chociażby w orientalnej restauracji. Bo nawet jeśli mielibyśmy wszelkie potrzebne składniki, nie poradzilibyśmy sobie z przyrządzeniem danej potrawy.
I to nie tylko dlatego, że mamy zupełnie inaczej ustawiony smak, inną wrażliwość na ostrość przypraw czy zupełnie odmienne wyobrażenie o samej kuchni i gotowaniu. Już same akcesoria kuchenne jakich używamy, w tym przede wszystkim patelnie, wpływają znacząco na smak, strukturę i właściwości potraw. Nasze patelnie ceramiczne użyte do smażenia czy duszenia to niemal zupełnie inny rodzaj obróbki termicznej niż chociażby woki. Czy nie jest więc możliwe nauczenie się kuchni orientalnej? Za pewne tak, lecz bardzo trudno jest dostać recepturę.
Przepisy, składniki i tajniki obróbki potraw, zwłaszcza w dobrych restauracjach, są bardzo pilnie strzeżone. Nie ma do nich dostępu nikt oprócz kucharza i jego pomocników. Jest to oczywiście zazwyczaj kucharz wywodzący się z regionu, w którym przyrządzane przez niego dania są tradycyjne. Możemy oczywiście znaleźć przepis w Internecie i metodą prób i błędów eliminować poszczególne receptury, lecz najważniejsze w smaku i wyrazie danej potrawy są przecież jej składniki. Jeśli zabraknie nam więc jednej, zbyt egzotycznej jak na nasze warunki przyprawy czy składnika, smak potrawy nie będzie już taki jak być powinien. Zwłaszcza, że zazwyczaj właśnie takie drobiazgi decydują o wyrazie całego dania.