Wprowadzanie glutenu do diety niemowlaka to temat wielu dyskusji zarówno w sieci, jak i w świecie rzeczywistym.

Data dodania: 2014-11-27

Wyświetleń: 1492

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Gluten w diecie niemowlaka – wady i zalety

Dlatego postanowiliśmy zebrać najważniejsze opinie i podzielić się z Tobą dobrymi i słabymi stronami włączenia glutenu do żywienia dziecka.

Gluten w diecie niemowlaka – zalety

Gluten to nic innego jak białko roślinne. Występuje w popularnych zbożach, takich jak jęczmień, żyto, pszenica, owies. Gluten możemy także spotkać w makaronach, kaszach i pieczywie oraz w… słodyczach. Pozbawiając dziecko tolerancji na te pokarmy już w młodym wieku, musimy mieć świadomość, że i tak będą one obecne w jego życiu.

Mocną stroną wprowadzania glutenu u dzieci w młodym wieku (do 6. miesiąca życia) jest szansa zmniejszenia ryzyka zachorowania na celiakię. Oprócz tego warto wiedzieć, że gluten w diecie niemowlaka może być aplikowany w mleku matki, dzięki czemu nie ma już konieczności podawania np. jarzynowego przecieru, zawierającego te same składniki odżywcze.

Gluten w diecie niemowlaka – wady

Główną wadą wprowadzania glutenu jest ryzyko wywołania alergii i uczuleń. Brak też długotrwałych badań na ten temat, stąd nie możemy póki co wyciągać daleko idących wniosków. Te, które dotychczas zostały zaproponowane przez specjalistów, opierają się tylko na obserwacjach.

Istnieje również zagrożenie, iż gluten będzie wprowadzany do diety niemowlaka w niewłaściwych ilościach i w nieumiejętny sposób. Może się zdarzyć, że mamy, zachęcone swobodą urozmaicania jadłospisu dziecka, zaczną podawać mu produkty niedozwolone.

Bezpieczne wprowadzanie glutenu

Jeśli już rozważyłaś wszystkie „za i przeciw” oraz zdecydowałaś się podawać swojemu maluchowi gluten, możesz zastanowić się nad odpowiednimi sposobami jego przyrządzania.

Warto sięgnąć do artykułu „Afera o gluten", gdzie znajdziesz przydatne informacje o tym, w jakich ilościach i w jaki sposób najlepiej jest wkomponować ten składnik w dietę Twojego dziecka.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena