Lubimy się nimi objadać w formie typowo deserowej lub w formie dodatku do zupy. Zjadamy je na śniadanie jak też na kolację. Bywają daniami codziennymi i daniami typowo odświętnymi, przygotowywanymi na specjalne okazje – naleśniki.

Data dodania: 2014-02-21

Wyświetleń: 1143

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Chociaż wielu osobom może wydawać się to nieco dziwne to jednak przygotowanie smacznego naleśnika jest bez wątpienia prawdziwą sztuką. Sztuką opierającą się o umiejętny dobór ciasta i różnego rodzaju dodatków, które będą miały zostać wykorzystane po usmażeniu naleśników. A dodatków tych jest całe mnóstwo. Począwszy od naleśników przygotowywanych z owocami lub ze szpinakiem, w wersji naleśników deserowych a skończywszy na naleśnikach z nadzieniem mięsnym w formie typowego zestawu na drugie danie obiadowe. Oczywiście pomysłów i inwencji na przygotowanie smacznego naleśnika jest tyle ile jest osób je smażących. Jednak nie tylko przepis i pomysł jest ważny podczas przygotowywania naleśników, niesamowicie ważna jest również patelnia do naleśników, na której mają być one smażone.

Wybieramy patelnię

Materiał wykonania korpusu patelni powinien zapewniać bezproblemowe odstawanie naleśnika od powierzchni patelni, jest to podstawa dobrze wysmażonego i łatwego do zdjęcia z patelni naleśnika. Do naszej dyspozycji są zwykłe patelnie stalowe, popularne patelnie teflonowe oraz patelnie posiadające powłokę ceramiczną, które to znajdują się już praktycznie w każdej nowoczesnej kuchni.

W szerokiej ofercie rynkowej dostępne są również patelnie wykonane, jako odlew z aluminium, zapewniające szybkie i równomierne rozprowadzanie ciepła. Patelnie te mają dodatkowo powłokę zapobiegającą przywieraniu. Wyrób ten będąc bardzo praktycznym rozwiązaniem cieszy się ogromnym zainteresowaniem zwłaszcza pośród wszystkich miłośników naleśników. Patelnie zostały dostosowane do kuchni indukcyjnych jak i każdego innego rodzaju źródła ciepła. Dużym plusem tych naczyń jest to, że posiadają niskie ścianki zewnętrzne, co ułatwia smażenie, przewracanie na drugą stronę no i oczywiście zdejmowanie naleśników. Dla miłośników nieco bardziej wyszukanych i niecodziennych rozwiązań proponowane są patelnie w oryginalnym wzorze owalu, kwadratu lub patelnie dwustronne. Oczywiście ostateczny wybór patelni do naleśników powinien zapewniać nam jak największą przyjemność smażenia, dlatego też w pierwszej kolejności bierzmy pod uwagę walory praktyczne tego naczynia.

Decydując się na smażenie naleśników pamiętajmy również o specjalnej szpatułce, która jest w stanie ułatwić w dużym stopniu zdejmowanie naleśnika oraz rozprowadzanie ciasta.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena