Piwonie, zwane peoniami, są bylinami popularnymi w naszych ogrodach. Piękne barwy kwiatów,trwałe i ładne ulistnienie, a także długowieczność i dość łatwa uprawa doceniane są nawet przez tych, którzy niezbyt dużo czasu poświęcają swoim ogrodem.

Data dodania: 2012-03-07

Wyświetleń: 1378

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Przesadzanie najczęściej dokonuje się przed nastaniem zimy. Przesadzanie najczęściej dokonuje się przez dzielenie starszych karp. Posługujemy się ostrym, dużym nożem i uważamy, aby powierzchnie cięcia były jak najmniejsze i aby najmniej korzeni zostało odciętych bez pąków. Dlatego po wykopaniu rośliny przeznaczonej do dzielenia dobrze jest pozwolić karpom przeschnąć, potem wytrząsnąć resztki ziemi, można nawet wypłukać je silnym strumieniem wody i dopiero po dokładnej analizie budowy karpy przystąpić do dzielenia. Każda z odciętych części karpy powinna mieć 3-5 pąków, dobrze osadzonych na szyjce korzeniowej i możliwie dużo nie uszkodzonych korzeni. Po roku lub dwóch, będą się nadawać do sadzenia na rabaty dekoracyjne. Bardzo ważna jest głębokość sadzenia. Pąki starszej rośliny, rosnącej kilka lat na jednym miejscu, osadzane są tuż pod powierzchnią gruntu. Przy sadzeniu nie mogą być umieszczone głębiej. Za głęboko posadzone piwonie mają trudności z wyrastaniem i zwykle przez kilka lat nie kwitną. Świeżo posadzone piwonie należy zabezpieczyć przed mrozem (liśćmi, słomą, gałązkami drzew iglastych). Pamiętajmy o bardzo wczesnym usunięciu okrycia wiosną, ponieważ piwonie wcześnie zaczynają wegetację.

Pędy nadziemne odcina się na wysokości kilku centymetrów ponad miejscem osadzenia pąków. Mniejsze części, z jednym tylko pąkiem lub słabymi korzeniami lepiej posadzić na zagonie zapasowym, gdzie możemy zapewnić im odpowiednią opiekę.

Do zabiegów pielęgnacyjnych należy: odchwaszczanie i nawadnianie. Do uzyskania kwiatów najwyższej jakości zalecane jest usuwanie bocznych pąków kwiatowych, pozostawiając tylko jeden pąk na pędzie. Po przekwitnieniu usuwamy stare kwiaty ze względów estetycznych i w celu niedopuszczania do zawiązywania owoców i usunięcia siedliska chorób krzywiczych. Liście usuwa się dopiero po silniejszych mrozach, gdy zbrązowieją.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena