Era żelazek bez odkamieniacza odeszła, na całe szczęście, w niepamięć. Dzisiejsze urządzenia dostępne w sklepach posiadają systemy filtrujące wodę i zapobiegające osadzaniu się osadów wewnątrz przewodów wodnych. Nie trzeba już zaopatrywać się w wodę destylowaną czy jej gotować. Wystarczy zwykła woda z kranu. Oprócz rzeczy, które są brane najczęściej po uwagę można wymienić nadal kolor oraz kształt urządzenia. A co z pozostałymi cechami? Często pomijany jest profil oraz materiał z którego wykonana jest stopa żelazka. Odpowiednio wyprofilowana stopa umożliwi prasowanie w najmniej dostępnych miejscach i sprawi że dobre żelazko będzie się lekko przesuwać po prasowanym materiale.
Bardzo przydatną funkcją jest zabezpieczenie wyłączające rozgrzewanie stopy w momencie gdy żelazko pozostaje bez ruchu, w poziomej pozycji, dłużej niż określona ilość czasu. Znacznie skraca to ryzyko pożau spowodowanego nieuwagą czy zdażeniami losowymi. Przy wyborze żelazka często pomijanym faktem jest długość przewodu zasialjącego. Pamiętajmy że zbyt krótki przewód będzie nam znacznie przeszkadzał przy prasowaniu i powodował naszą flustrację. Oprócz dobrego żelazka potrzebna nam będzie również odpowiednio dobrana deska do prasowania. Dobre deska powinna miec płynną regulację wysokości, oraz osobne stanowisko na żelazko wykonane najlepiej z metalu tak by gorąca stopa nie powodowała przypalenie pokrowca deski do prasowania.
Moc żelazek waha się w granicach 2000W i trzeba przyjąć tą wartość za wystarczającą. Do rzeczy, które czasem umykają przy kupnie należy zaliczyć wagę urządzenia, sposób wyprofilowania obudowy oraz to w jaki sposób nalewa się wodę.