Kilka podstawowych zasad organizacji ślubu i wesela, które pomogą Wam utrzymać jego koszty w założonych przez Was ramach, lub nawet je obniżyć.

Data dodania: 2009-10-07

Wyświetleń: 365

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 3

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

3 Ocena
Pobierz artykul

Licencja: Creative Commons

Przemyślana liczba gości - tworząc listę gości, zastanówcie się, z kim chcecie spędzić ten dzień, z kim chcielibyście podzielić towarzyszące mu emocje i kogo na pewno nie może tam zabraknąć. Nie bójcie się też, zrezygnować z zapraszania osób z którymi od lat nie macie kontaktu lub których wcale nie pamiętacie, a które niejednokrotnie znajdują się na liście gości Waszych rodziców. Nie przejmujcie się tym, "co powiedzą ludzie" - ślub to ten dzień, którego twórcami jesteście Wy i tylko od Was zależy każdy jego najmniejszy szczegół.


Odpowiednio dopasowane menu - kiedy otrzymacie przykładowe menu od lokalu w którym organizujecie ślub i wesele po pierwsze dobrze je przeanalizujcie, po drugie skonsultujcie z osobą, która ma doświadczenie gatronomiczne lub już organizowała catering na przyjęcia weselne, po trzecie - nie bójcie się wprowadzać zmian. Widząc w menu zapis 4 porcje mięsa na osobę? od razu nasuwa się myśl, że 4 porcje 4 porcjom nie równe. Pytajcie o wielkość porcji! Lepiej zróżnicować i zwiększyć ilość przekąsek, ciast, owoców, niż raczyć gości na pożegnanie kotletami ;-). Zachowajcie przy tym zdrowy rozsądek - to przecież tylko jeden wieczór, spróbujcie wyobrazić sobie ile sami zdołalibyście w tym czasie zjeść. Niejedno z nas było w swoim życiu na weselu, gdzie stoły uginały się od jedzenia, które później zostało Młodym na tzw. nową drogę życia, pytanie tylko czy ma to sens? Moim zdaniem, lepiej postawić na jakość niż na ilość. Oczywiście nie może niczego zabraknąć, ale 4 porcje mięsa na osobę do obiadu, to przynajmniej o 1 za dużo, biorąc pod uwagę fakt, iż obiad to pierwsze danie weselne a po nim, czas będzie na deser, przekąski, ciasta i inne ciepłe dania. Pamiętajcie też aby odpowiednio przeliczyć ilość ciasta i napojów. Warto poszukać hurtowni napojów, która zgodzi się przyjąć zwrot nieotwartych butelek. Dobrze przygotowane menu to jeden z najważniejszy z elementów dobrej organizacji wesela.


Ślubny wizerunek - od tego jak planujecie się wystylizować, zależy spory procent wydatków. Suknia z salonu to często o ponad połowę większy koszt, niż ta szyta na miarę, wypożyczona lub kupiona używana. Polscy krawcy potrafią wyczarować równie piękne suknie, co te wiszące w salonie. Coraz częściej pojawiają się też na naszym rynku oferty sukni szytych na miarę z Dalekiego Wschodu - Chin, Tajwanu itd. Propozycje są naprawdę kuszące - u bezpośrednich producentów ceny zaczynają się już od 500zł a efekt robi wrażenie. W tym przypadku warto zaryzykować, bo nawet jeśli suknię trzeba będzie po otrzymaniu dopasować do figury to koszt i tak będzie niższy niż tej zakupionej w salonie. Kupując dodatki zarówno męskie jak i damskie polecam zajrzeć na ślubne komisy - diadem, rękawiczki, musznik czy bolerko raz użyte nie można nazwać używanymi, są zazwyczaj w idealnym stanie i niczym nie różnią się od nowego. Oczywiście trzeba zachować ostrożność i dokładnie obejrzeć towar przed zakupem. Garnitur dla Panów, to wydatek o wiele mniejszy niż zakup sukni. W tym przypadku polecam poszukać sklepu z garniturami, nie koniecznie tego firmowego, a małego lokalnego butiku, gdzie również szyty na miarę garnitur nie będzie kosztował więcej niż 500zł.


Pomysłowe ślubne atrakcje i dodatki - są one kropką nad ,,i" każdego wesela i mają wszystkich zachwycać. Ale czy warto zapłacić ponad 2 tys. zł za pięcio minutowy pokaz ogni. Mając budżet ślubny w kwocie 80 tys. na pewno tak! Ale tylko wtedy. Parom które dysponują mniejszym budżetem polecam kreatywne myślenie - białe gołębie można kupić na giełdzie ptaków, ktoś znajomy ma na pewno szykowne auto, którym z chęciom zawiezie Was do ślubu, podziękowania dla gości wyczarujecie przy pomocy woreczków z organzy, wstążek i czekoladek, efektowne winietki i zaproszenia z łątwością przygotujecie w domu przy pomocy komputera i szablonów, brokatu , laku i koronek itd., a czas tak spędzony to mile spędzone chwile odprężenia.


Miejsce organizacji ślubu - od tego gdzie i w jakiej okolicy organizujecie ślub i wesele bardzo wiele zależy. Organizując ślub i wesele w dużym mieście musicie liczyć się z wyższymi cenami. Ale już miejsce na przedmieściu czy w odległości kilku i kilkudziesięciu kilometrów od miasta to kilkuprocentowa różnica w cenie na Waszą korzyść. Kameralne dworki, restauracje są równie ciekawym miejscem na organizację ślubu i wesela co wielkomiejskie rezydencje, a sporo mniej kosztują. W mniejszym mieście łatwiej też będzie znaleźć podwykonawców oferujących korzystaniejsze ceny usług. Dodatkowo przyjęcie na przedmieściach pozwoli Wam w spokoju cieszyć się tym nim, również nocą.

Licencja: Creative Commons