Narodową walutą Grecji jest 1 euro (€) (1 euro to 100 eurocentów) a językiem urzędowym jest grecki.
Grecja to kraj wyjątkowy – począwszy od zadymionych Aten i oślepiająco jasnych wysp aż do napotykanych na każdym kroku starożytnych akcentów. Uchodzi ona za idealny kraj do spędzania urlopów. To jeden z najliczniej i najchętniej odwiedzanych krajów europejskich. Osoby spędzające wczasy w Grecji mają sposobność przeniesienia się w przeszłość i obcowania ze starożytną historią. Mistyczne krajobrazy, kultura oraz bogactwo kuchni greckiej zachęca każdego turystę. Grecja słynie z dziewiczych krajobrazów pełnych naturalnego piękna. Najważniejszymi regionami turystycznymi są: Grecja Północna, Środkowa, Południowa, Grecja Wyspiarska oraz wyspy Kreta i Riwiera Olimpijska. W ciągu roku jest przeciętnie 300 słonecznych dni. Najlepszym terminem na wczasy jest maj (Kreta, Peloponez i Cyklady) - wrzesień, a nawet październik. Jesienią jest nieco chłodniej, ale morze jest cieplejsze niż latem. Największe upały przypadają między końcem czerwca i końcem sierpnia. Najzimniej i najwilgotniej jest na północy i w górach, tam śnieg zalega od listopada do kwietnia.
Wycieczki do Grecji to możliwość poznania prawdziwej kuchni greckiej. Za przyczyną olbrzymiej różnorodności warzyw, owoców oraz ziół , należy do najsmaczniejszych kuchni świata. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Głównym tłuszczem używanym do przyrządzania potraw jest oliwa z oliwek, która wraz z ziołami nadaje potrawom charakterystyczny smak. Posiłki o charakterze bardzo rodzinnym, podawane są zazwyczaj w stylu wiejskim. Główny posiłek to jedno danie główne wraz z kilkoma rodzajami sałat, serów, oliwek oraz dodatków takich jak wino i chleb. Grecy uważają, że chleb jest niezbędny do życia przez co pieczywo podawane jest niemal do każdego posiłku. Posiłki zwykle poprzedzane są zakąskami (tzatziki bądź pikle warzywne). Do wspomnianych wyżej przystawek, pieczywa i sałatek podaje się rozmaite sosy.
Mięsa najczęściej używane w greckiej kuchni to wołowina, baranina, jagnięcina i wieprzowina. Popularna jest także zupa mięsna – krestosupa gotowana na bazie wołowiny i ryżu. Oczywiście w jadłospisie mieszkańców wysp królują owoce morza, jak np. krewetki, ośmiornice czy małże. Czym dalej w głąb kraju tym kuchnia staje się bardziej surowa.
Spośród napojów to wina greckie są znane i cenione już od czasów starożytności. Do najpopularniejszych win należy retsina. Z mocniejszych trunków na uznanie zasługuje Oúzo (rakí), które podobnie jak tsípouro i tsikoudiá, jest 48-procentowym napojem alkoholowym, destylowanym z zacieru winogronowego pozostałego po wyrobie wina i doprawianym takimi ziołami, jak anyż czy koper.
Zarówno turyści z Polski jaki i turyści z pozostałych krajów członkowskich Unii Europejskiej objęci są bezpłatną opieką medyczną na poziomie przychodni i w nagłych wypadkach. Polacy powinni mieć ze sobą kartę EKUZ (Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego), którą wydaje NFZ. Pozostałe usługi medyczne w greckich placówkach prywatnych są dość drogie. Turyści spędzający wakacje w Grecji uskarżają się głównie na podrażnienia i udary słoneczne. Równie powszechne są ukąszenia owadów i ukłucia morskich jeżowców, których rozległe kolonie osiadają przy brzegu morza.
Ambasady
Ambasada RP
22 Chrysanthemon Str. Paleo Psychico
152-24 Athens
tel. centr. (0030 210) 679 7700, fax. (0030 210) 679 7711
e-mail: [email protected] [email protected]
www.poland-embassy.gr