Przyprawy wspomagające pracę wątroby Przy problemach z wątrobą i woreczkiem żółciowym posiłki możemy wzbogacić o przyprawy powszechnie stosowane w kuchni niezależnie od regionu świata tj. koper włoski, anyż, kolendra, kurkuma, mięta, kminek.

Data dodania: 2014-05-08

Wyświetleń: 2034

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Przepis na mieszankę przypraw stymulującą pracę wątroby

Możesz  sporządzić samodzielnie mieszankę przypraw i dodawać do każdej potrawy w zależności od potrzeb.  Mieszanka taka ma nieocenione właściwości, pozbawiona jest wszelkich środków konserwujących, dodatków smakowych i zapachowych.  Niektórym przeszkadzają całe nasiona przypraw, szczególnie dzieci są na nie uwrażliwione,  dlatego uprażone i  zmielone są niewyczuwalne w potrawie a i tak spełniają funkcję pobudzającą i stymulującą układ pokarmowy.

Przepis na mieszankę przypraw stymulującą pracę wątroby
Składniki:
2 łyżki nasion kminku
2 łyżki nasion gorczycy
2 łyżki nasion kopru włoskiego
2 łyżki  nasion kolendry
2 łyżki tymianku
1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
Czas przygotowania: 12 minut
Sposób wykonania:
Rozgrzej patelnię, każdą z przypraw oddzielnie upraż, uważaj aby przyprawa się nie przypaliła. Każdą uprażoną przyprawę zmiel w młynku do kawy lub utrzyj w moździerzu. Zmieszaj poszczególne składniki i dodaj łyżeczkę soli morskiej lub himalajskiej. Przechowuj w szklanym słoiczku w suchym ciemnym miejscu, naklej naklejkę abyś wiedziała co tam jest . Zrobiona z dobrej jakości przypraw i właściwie przechowywana mieszanka zachowa smak i aromat przez wiele miesięcy.
Potrawy do których dodaję mieszankę przypraw:
- dania tradycyjnej kuchni polskiej np. bigos, kapusta, zupy i sosy warzywne, dania z warzyw
- dania kuchni indyjskiej i wedyjskiej np. dale, zupy, czatneje, raity
- wszelkie ciężkostrawne potrawy z grochu, fasoli, kapusty, zawiesiste sosy i zupy,
 Ilość mieszanki dostosowujemy do indywidualnych upodobań.  
Przepis na mieszankę przypraw stymulującą pracę wątroby (do słodkich dań)
Jest to mieszanka słodkich przypraw dodaje się ją pod koniec gotowania lub tuż przed podaniem do słodkich sosów, deserów, kawy.
Składniki:
1 łyżka całych goździków
2 łyżki nasion kardamonu
2 pięciocentymetrowe laseczki cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
Czas przygotowania: 10 minut
Sposób wykonania:
Przyprawy uprażyć na suchej patelni, uważając aby nie przypalić. Laseczki cynamonu upraż na patelni a następnie zetrzyj na tarce. Przyprawy przesypać do moździerza i utrzeć lub zemleć w młynku do kawy. Dodać ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej i  2 łyżki cukru trzcinowego
Całość wymieszać i przechowywać w podpisanym słoiczku.
Potrawy do których dodaję mieszankę przypraw:
-desery, budynie, ciasta, słodkie sosy,
Dodaję do pieczenia lub przed podaniem. Można również wymieszać z cukrem pudrem i stosować jako posypka do suchych ciasteczek, ciast, deserów i kawy.
Ilość mieszanki dostosowujemy do indywidualnych upodobań. 
 
Polecam zakupić młynek do kawy i przeznaczyć wyłącznie na mielenie przypraw (koszt młynku 20-60zł w zależności od tego czy jest używany czy nowy). Możesz też użyć moździerza ( od 15zł ). 
 
Licencja: Creative Commons
0 Ocena