W tradycyjnej kuchni chińskiej każda potrawa przygotowywana jest z kilku składników. Raczej nie występuje forma potrawy jednoskładnikowej.

Data dodania: 2006-12-09

Wyświetleń: 6123

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zwracam uwagę, aby skupić się na uwydatnieniu składnika głównego potrawy, jego smaku, koloru, kształtu. Jeśli wszystkie składniki naszej potrawy są równie ważne zadbajmy aby znalazły się w równych proporcjach tak by zachować równowagę i aby żaden składnik nie dominował nad pozostałymi. I tutaj spójrzmy na charakter kompozycji posiłków tradycyjnej kuchni chińskiej. Kuchnia ta najwyżej ceni sobie różnorodność i specyficzne akcenty kontrastów i kolorów. Jeśli chcesz uniknąć monotonni przygotowywanych potraw zastosuj różne kształty, wzory użytych składników. Mięso, warzywa pokrój w paski, krążki prostokąty, kostki lub cokolwiek co podyktuje ci twoja wyobraźnia. Pamiętaj że tutaj nie ma miejsca na schematy i sztywność ram. Jesteś przecież artystą, a gotowanie to sztuka! Kolorystyka może być przyporządkowana jednej barwie, jednak ja osobiście wolę aby kolory kontrastowały ze sobą. Układając menu zadbaj o różne smaki dań stosując różne rodzaje mięs, warzyw oraz przypraw je tak aby obok kwaśnych znalazły się słodkie, a przy tłustych chude.

Podam ci przykładowe menu w tzw. wersji rodzinnej. Chociaż może wydać ci się nieco skomplikowane uwierz mi, że jest to stosunkowo bardzo proste menu. Nie ma problemu abyś zachwyciła takim menu swoją rodzinę, ale na razie potraktuj to jako treść teoretyczną naszych rozważań o sztuce (w pełnym słowa tego znaczeniu) chińskiego gotowania. Kiedy już udoskonalisz swoje umiejętności będziesz mogła/mógł przygotowywać podobne bez żadnych przeszkód.

Propozycja 1

Zimna przystawka:
Kaczka w kawałkach i młode ogórki w oleju z cebulką.
Danie gorące:
Karp w sosie słodko-kwaśnym, siekana wołowina z cebulą i pieczone krewetki z twarogiem i soją.
Zupa:
Zupa z drobiowych skrzydeł, szyjek lub łapek z dynią.
Deser:
Naleśniki słodkie z mąki ryżowej lub kukurydzianej.

Propozycja 2

Zimna przystawka:
Krewetki z mięsem z kraba, sałatka z zielonej papryki.
Danie gorące:
Szlachetna ryba w sojowym sosie, wieprzowina z krewetkami, kurczę z białą fasolą.
Zupa:
Rosół mun (z chińskich grzybów) lub innych niemniej szlachetnych.
Deser:
Owoce w cieście na słodko lub nie.

Jeśli nie chcesz stosować w menu przystawek, zimnych dodatków lub deserów nie ma kłopotu co powiesz zatem na:



Danie gorące:
Karp duszony w brązowym sosie, krewetki w pomidorach i golonka z soją.
Zupa:
Kurczak z mięsem szynki.

Wszystkim czytelnikom a zwłaszcza czytelniczkom różnorakich przepisów życzę by takie menu i doskonalsze naturalnie było dostępne zawsze i wszędzie.



Licencja: Creative Commons
2 Ocena