Masownica przy wykorzystaniu pompy próżniowej umożliwia skuteczne i szybkie uplastycznienie każdego rodzaju mięsa bez niszczenia jego struktury. Dzięki nowoczesnym masownicom z wbudowaną próżnią pulsującą możliwe jest masowanie mięsa w sposób zapewniający mu świeżość i optymalne wchłonięcie mieszanki peklującej. Profesjonalne masownice próżniowe wpływają na poprawę parametrów jakościowych mięsa poprzez zwiększenie jego soczystości i kruchości. Maszyny do masowania mięsa dostępne na polskim rynku doskonale sprawdzają się nie tylko w mniejszych i większych zakładach mięsnych ale także w takich miejscach jak m.in. hotele, restauracje, lokale cateringowe, a nawet specjalistyczne laboratoria.
Proces masowania mięsa w profesjonalnych masownicach próżniowych
Masownice próżniowe pozwalają na schładzanie i odświeżanie mięsa podczas masowania oraz wchłonięcie przez nie solanki w optymalnych warunkach, także w przypadku mięs z kością, przyczyniając się do skrócenia samego procesu masowania. A wszystko dzięki zastosowaniu próżni pulsującej wraz z jej płynną regulacją.
W efekcie masowania widoczna jest poprawa różnorodnych parametrów obrabianego mięsa, zarówno jakościowych jak i fizycznych. Zauważa się poprawę w kwestii soczystości, kruchości, smaku czy struktury mięsa. Najlepsze na rynku masownice wyróżniają się na tle innych dużymi pojemnościami bębna, wysoką wydajnością oraz optymalną efektywnością masowania.
Sam proces masowania mięsa następuje w hermetycznym zbiorniku, gdzie przez cały cykl masowania towarzyszy osypywanie grawitacyjne. Poprzez spiralny układ śmigieł (łopat) masowane mięsa płynnie krążą w bębnie od dekla do dennicy i z powrotem. Jeśli chodzi o sam proces wyładunku to odbywa się on automatycznie. W masownicy próżniowej zastosowano rozwiązania pozwalające otrzymywać wysokiej jakości wyroby wędliniarskie z dowolnego wsadu mięsa.
Masownice próżniowe wykorzystywane w zakładach przetwórstwa mięsnego - najważniejsze cechy
Masownica próżniowa przeznaczona jest do uplastyczniania, masowania oraz marynowania w próżni takich surowców jak mięśnie i elementy mięsa czerwonego, mięsa drobne, tuszki i elementy drobiowe, ryby i owoce morza.
Ponadto masownice próżniowe wyróżnia:
- solidna konstrukcja bębna wykonana ze stali kwasoodpornej
- diagonalny system łopat
- szerokie możliwości sterowania parametrami procesu masowania
- pełna kontrola nad parametrami procesu masowania
- automatyzacja procesu w oparciu o zaawansowane systemy sterowania
- internetowa diagnostyka systemowa
- zastosowanie pomp próżniowych w standardzie
- wielostopniowy system zabezpieczenia pompy próżniowej
- możliwość załadunku wsadu składającego się z surowców najwyższej jakości bez ingerencji w ich wartość odżywczą
- możliwość kompatybilności z próżniowym lub hydraulicznym systemem załadunku
- dozwolona opcja wykorzystania jednego systemu załadunku przeznaczonego do wielu masownic
- regularna, wysoka powtarzalność procesu dzięki zoptymalizowanym wysokościom parametrów sterowania
- zwiększona wydajność masowania wyrobów wędliniarskich dzięki specjalnie projektowanej konstrukcji bębna i pracy w środowisku próżni
Jak widać, masownice próżniowe są niezastąpione w każdym zakładzie mięsnym, w których najważniejsza jest bezpieczna obróbka mięs z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych. Masowane z dużą dokładnością surowce mięsne stanowią idealną bazę do produkcji różnego rodzaju wędliniarskich wyrobów.