Masownica próżniowa to specjalna maszyna wykorzystywana w zakładach przetwórstwa mięsnego do masowania wszelkich rodzajów mięs. Masownice próżniowe umożliwiają skuteczne uelastycznienie dowolnych gatunków mięsa bez deformowania ich struktury oraz uwalniania białka miofibrylarnego. Przetwórcza masownica masarska stanowi podstawowe wyposażenie każdej profesjonalnej masarni i zakładu mięsnego, w których codziennie obrabiana jest ogromna ilość mięsa.

Data dodania: 2023-11-03

Wyświetleń: 342

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Masownice próżniowe - funkcjonalne i solidne

Masownica przy wykorzystaniu pompy próżniowej umożliwia skuteczne i szybkie uplastycznienie każdego rodzaju mięsa bez niszczenia jego struktury. Dzięki nowoczesnym masownicom z wbudowaną próżnią pulsującą możliwe jest masowanie mięsa w sposób zapewniający mu świeżość i optymalne wchłonięcie mieszanki peklującej. Profesjonalne masownice próżniowe wpływają na poprawę parametrów jakościowych mięsa poprzez zwiększenie jego soczystości i kruchości. Maszyny do masowania mięsa dostępne na polskim rynku doskonale sprawdzają się nie tylko w mniejszych i większych zakładach mięsnych ale także w takich miejscach jak m.in. hotele, restauracje, lokale cateringowe, a nawet specjalistyczne laboratoria.

Proces masowania mięsa w profesjonalnych masownicach próżniowych

Masownice próżniowe pozwalają na schładzanie i odświeżanie mięsa podczas masowania oraz wchłonięcie przez nie solanki w optymalnych warunkach, także w przypadku mięs z kością, przyczyniając się do skrócenia samego procesu masowania. A wszystko dzięki zastosowaniu próżni pulsującej wraz z jej płynną regulacją.

W efekcie masowania widoczna jest poprawa różnorodnych parametrów obrabianego mięsa, zarówno jakościowych jak i fizycznych. Zauważa się poprawę w kwestii soczystości, kruchości, smaku czy struktury mięsa. Najlepsze na rynku masownice wyróżniają się na tle innych dużymi pojemnościami bębna, wysoką wydajnością oraz optymalną efektywnością masowania.

Sam proces masowania mięsa następuje w hermetycznym zbiorniku, gdzie przez cały cykl masowania towarzyszy osypywanie grawitacyjne. Poprzez spiralny układ śmigieł (łopat) masowane mięsa płynnie krążą w bębnie od dekla do dennicy i z powrotem. Jeśli chodzi o sam proces wyładunku to odbywa się on automatycznie. W masownicy próżniowej zastosowano rozwiązania pozwalające  otrzymywać wysokiej jakości wyroby wędliniarskie z dowolnego wsadu mięsa.

Masownice próżniowe wykorzystywane w zakładach przetwórstwa mięsnego - najważniejsze cechy 

Masownica próżniowa przeznaczona jest do uplastyczniania, masowania oraz marynowania w próżni takich surowców jak mięśnie i elementy mięsa czerwonego, mięsa drobne, tuszki i elementy drobiowe, ryby i owoce morza.

Ponadto masownice próżniowe wyróżnia:

  • solidna konstrukcja bębna wykonana ze stali kwasoodpornej
  • diagonalny system łopat
  • szerokie możliwości sterowania parametrami procesu masowania
  • pełna kontrola nad parametrami procesu masowania 
  • automatyzacja procesu w oparciu o zaawansowane systemy sterowania
  • internetowa diagnostyka systemowa
  • zastosowanie pomp próżniowych w standardzie
  • wielostopniowy system zabezpieczenia pompy próżniowej
  • możliwość załadunku wsadu składającego się z surowców najwyższej jakości bez ingerencji w ich wartość odżywczą
  • możliwość kompatybilności z próżniowym lub hydraulicznym systemem załadunku 
  • dozwolona opcja wykorzystania jednego systemu załadunku przeznaczonego do wielu masownic
  • regularna, wysoka powtarzalność procesu dzięki zoptymalizowanym wysokościom parametrów sterowania
  • zwiększona wydajność masowania wyrobów wędliniarskich dzięki specjalnie projektowanej konstrukcji bębna i pracy w środowisku próżni

 Jak widać, masownice próżniowe są niezastąpione w każdym zakładzie mięsnym, w których najważniejsza jest bezpieczna obróbka mięs z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych. Masowane z dużą dokładnością surowce mięsne stanowią idealną bazę do produkcji różnego rodzaju wędliniarskich wyrobów.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena