Woreczki HDPE do żywności cieszą się na rynku sporą popularnością. Jednak wiele osób nie wie, z czego właściwie są wykonane i jakie są ich właściwości. Warto też przybliżyć nieco temat ich szerokiego zastosowania. Czym się charakteryzują i gdzie się sprawdzają?

 

 

Data dodania: 2023-05-31

Wyświetleń: 187

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jakie właściwości mają woreczki HDPE do żywności?

Czym jest HDPE?

HDPE jest skrótem od angielskiego określenia high density polyethylene. Oznacza polietylen o wysokiej gęstości. To bezpieczne dla ludzi tworzywo sztuczne, które nadaje się do recyklingu. 

Woreczki HDPE do żywności powstają na skutek polimeryzacji etylenu. Zdaniem ekspertów są najlepszym wyborem, gdy mowa o pakowaniu produktów spożywczych. 

Dla odróżnienia woreczki LDPE powstają z polietylenu o niskiej gęstości (z angielskiego low density polyethylene). To tworzywo transparentne, giętkie i miękkie. Zachowuje elastyczność nawet w temperaturze -60 stopni Celsjusza i jest podatne na zgrzewanie. HDPE jest twardsze, ma wyższą temperaturę topnienia i cechuje się mniejszą przezroczystością, ale jest bardziej wytrzymałe mechanicznie. 

Woreczki HDPE do żywności i ich właściwości 

Woreczki HDPE do żywności można bez trudno rozpoznać. Są one matowe i półprzezroczyste. W charakterystyczny sposób szeleszczą. Czym się cechują?

Woreczki HDPE są odporne na rozerwanie i inne uszkodzenia mechaniczne. Są mniej elastyczne niż woreczki LDPE, ale jednocześnie nietoksyczne. Zapewniają doskonałą ochronę przed wilgocią, bo są bardzo szczelne. Nie mają żadnego zapachu i są odporne na działanie kwasów, zasad czy rozpuszczalników. Wytrzymują temperaturę aż do 125 stopni Celsjusza. 

Jakie zastosowanie praktyczne znajdują woreczki HDPE?

Mało kto wie o tym, że woreczki i worki wykonane z polietylenu o wysokiej gęstości są wykorzystywane przez każdego człowieka niemal codziennie. W zasadzie nie sposób nie mieć z nimi bezpośredniej styczności. To chyba najczęściej wykorzystywane opakowania. 

Oczywiście woreczki HDPE do żywności, jak sama nazwa wskazuje, służą głównie do pakowania produktów spożywczych. Mowa tutaj o owocach warzywa, pieczywie czy produktach sypkich. 

Dodatkowo z HDPE produkuje się popularne woreczki śniadaniowe, w które pakuje się drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Również popularne w sklepach zrywki to woreczki HDPE. Z tego tworzywa sztucznego produkowane są worki na tekstylia, śmieci i produkty higieniczne różnego rodzaju. Jak widać, jest to materiał o dużej uniwersalności. Nic nie zapowiada, aby w kolejnych latach woreczki HDPE miały stracić na swojej popularności. 



Licencja: Creative Commons
0 Ocena