Według badań przeprowadzonych przez specjalistów z Uniwersytetu Stanowego w Północnej Karolinie jednym z najbardziej stresujących elementów macierzyństwa jest przygotowywanie zdrowego i pożywnego obiadu dla całej rodziny. Zastanawiasz się, jak zrobić smaczny posiłek, który będzie pożywny oraz pełen ważnych witamin i minerałów? Poznaj przepisy na zupy dla dzieci i nie tylko!

Data dodania: 2021-02-09

Wyświetleń: 118

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Jak przygotować zdrowy obiad dla dziecka? Inspiracje!

Głównym składnikiem zup są warzywa oraz tłuszcze. Taki posiłek dostarczy maluchowi odpowiednią dawkę wartości odżywczych, które są niezbędne do jego prawidłowego rozwoju. Warto dbać o to, żeby zupy dla dzieci regularnie pojawiały się w ich menu, ponieważ są niezwykle pożywne i świetnie rozgrzewają po długim spacerze zimą lub jesienią.

Zupa z pomidorów i dyni – idealna na chłodne dni

To, co wyróżnia zupę z pomidorów i dyni, to gęsta konsystencja i bardzo łagodny smak. Dynia ma delikatny zapach, dlatego świetnie pasuje do pomidorów uwielbianych przez najmłodszych. W przepisie na zupę dla dzieci znalazły się:

  • 0,5 kg dyni np. hokkaido,
  • 4 pomidory np. malinowe,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół puszki mleczka kokosowego,
  • olej roślinny,
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn.

Umyj warzywa. Następnie pokrój dynię na kostki i razem z całymi pomidorami polanymi olejem upiecz w piekarniku do miękkości. Kiedy warzywa będą gotowe, zdejmij z nich skórkę i umieść w garnku. Cebulę pokrój i zeszklij na patelni. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz wszystkie składniki, wlej mleczko kokosowe i zmiksuj na gładki krem.

Zupę dla dzieci możesz podawać np. z makaronem w śmiesznych kształtach lub grzankami.

Koperkowa – szybka, wiosenna zupa dla dzieci

To danie to prawdziwa wiosna na talerzu. Wykorzystaj zapasy mrożonego koperku i stwórz niepowtarzalną zupę dla dzieci! Oto potrzebne składniki:

  • duży pęczek koperku (około 5 łyżek posiekanego),
  • 1 porcja włoszczyzny,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 l wody,
  • 3 łyżki śmietany,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Zalej wodą z solą i zagotuj. Rozgrzej masło na patelni i delikatnie podsmaż koperek. Warzywa zmiksuj, a jeśli krem jest zbyt gęsty, dolej gorącej wody. Następnie dodaj koperek oraz śmietanę i wszystko wymieszaj. Na koniec dopraw pieprzem.

Tak przygotowana zupa świetnie smakuje z grzankami. Maluszkom można podać sam krem w otwartym kubeczku, np. marki Canpol babies.

Zupa jarzynowa – lekka i pożywna

Zimą dostęp do świeżych warzyw jest nieco utrudniony, jednak z powodzeniem możesz wykorzystać mrożone mieszanki. Do zupy jarzynowej potrzebujesz:

  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 marchewkę,
  • 1 pietruszkę,
  • mieszankę mrożoną z kalafiorem, groszkiem, fasolką szparagową i brukselką,
  • 1 l wody,
  • 1 łyżkę pokrojonej natki pietruszki,
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól i pieprz.

Warzywa umyj i obierz. Następnie ziemniaki pokrój w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach. Zalej warzywa wodą i zagotuj z dodatkiem soli. Po 10 minutach dodaj mrożoną mieszankę. Podgrzewaj składniki do momentu aż zmiękną. Wtedy wyłącz palnik, wsyp natkę i dodaj masło oraz pieprz.

Jeśli Twoja pociecha ma problem z jedzeniem płynnych posiłków, możesz odsączyć warzywa z zalewy i podać je po prostu na talerzu. Dzięki temu dziecko samodzielnie zje obiad ręką.

Sprawdź te przepisy na zupy dla dzieci i przekonaj się, że Twój maluch poprosi o dokładkę!

Licencja: Copyright - zastrzeżona