Głównym składnikiem zup są warzywa oraz tłuszcze. Taki posiłek dostarczy maluchowi odpowiednią dawkę wartości odżywczych, które są niezbędne do jego prawidłowego rozwoju. Warto dbać o to, żeby zupy dla dzieci regularnie pojawiały się w ich menu, ponieważ są niezwykle pożywne i świetnie rozgrzewają po długim spacerze zimą lub jesienią.
Zupa z pomidorów i dyni – idealna na chłodne dni
To, co wyróżnia zupę z pomidorów i dyni, to gęsta konsystencja i bardzo łagodny smak. Dynia ma delikatny zapach, dlatego świetnie pasuje do pomidorów uwielbianych przez najmłodszych. W przepisie na zupę dla dzieci znalazły się:
- 0,5 kg dyni np. hokkaido,
- 4 pomidory np. malinowe,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- pół puszki mleczka kokosowego,
- olej roślinny,
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn.
Umyj warzywa. Następnie pokrój dynię na kostki i razem z całymi pomidorami polanymi olejem upiecz w piekarniku do miękkości. Kiedy warzywa będą gotowe, zdejmij z nich skórkę i umieść w garnku. Cebulę pokrój i zeszklij na patelni. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz wszystkie składniki, wlej mleczko kokosowe i zmiksuj na gładki krem.
Zupę dla dzieci możesz podawać np. z makaronem w śmiesznych kształtach lub grzankami.
Koperkowa – szybka, wiosenna zupa dla dzieci
To danie to prawdziwa wiosna na talerzu. Wykorzystaj zapasy mrożonego koperku i stwórz niepowtarzalną zupę dla dzieci! Oto potrzebne składniki:
- duży pęczek koperku (około 5 łyżek posiekanego),
- 1 porcja włoszczyzny,
- 1 łyżka masła,
- 1 l wody,
- 3 łyżki śmietany,
- przyprawy: sól, pieprz.
Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Zalej wodą z solą i zagotuj. Rozgrzej masło na patelni i delikatnie podsmaż koperek. Warzywa zmiksuj, a jeśli krem jest zbyt gęsty, dolej gorącej wody. Następnie dodaj koperek oraz śmietanę i wszystko wymieszaj. Na koniec dopraw pieprzem.
Tak przygotowana zupa świetnie smakuje z grzankami. Maluszkom można podać sam krem w otwartym kubeczku, np. marki Canpol babies.
Zupa jarzynowa – lekka i pożywna
Zimą dostęp do świeżych warzyw jest nieco utrudniony, jednak z powodzeniem możesz wykorzystać mrożone mieszanki. Do zupy jarzynowej potrzebujesz:
- 3 średnie ziemniaki,
- 1 marchewkę,
- 1 pietruszkę,
- mieszankę mrożoną z kalafiorem, groszkiem, fasolką szparagową i brukselką,
- 1 l wody,
- 1 łyżkę pokrojonej natki pietruszki,
- 2 łyżki masła
- przyprawy: sól i pieprz.
Warzywa umyj i obierz. Następnie ziemniaki pokrój w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach. Zalej warzywa wodą i zagotuj z dodatkiem soli. Po 10 minutach dodaj mrożoną mieszankę. Podgrzewaj składniki do momentu aż zmiękną. Wtedy wyłącz palnik, wsyp natkę i dodaj masło oraz pieprz.
Jeśli Twoja pociecha ma problem z jedzeniem płynnych posiłków, możesz odsączyć warzywa z zalewy i podać je po prostu na talerzu. Dzięki temu dziecko samodzielnie zje obiad ręką.
Sprawdź te przepisy na zupy dla dzieci i przekonaj się, że Twój maluch poprosi o dokładkę!