Niektóre naturalne pokarmy potrafią skutecznie wspomóc nas organizm w walce z nadmiarem kilogramów, poprawić nastrój i zwiększyć tempo przemiany materii. Ponadto wszytkie trzy składniki żywnościowe są cennym źródłem antyutleniaczy, witamin i mikroelementów.

Data dodania: 2017-12-28

Wyświetleń: 1221

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

3 skuteczne i zdrowe pokarmy wspomagające odchudzanie.

Zielona kawa – jej skład i właściwości odchudzające

- nasiona zielonej kawy są bogate w kwas chlorogenowy, zmniejszający absorbcję glukozy ze spożywanych pokarmów o około 7 %. Ponadto napar w jej ziaren jest bogatym źródłem polifenoli, czyli przeciwutleniaczy, które skutecznie unieszkodliwiają niebezpieczne dla naszego zdrowia wolne rodniki. Picie naparu kawowego poprawia też odporność poprzez  zwiększenie produkcji ochronnych przeciwciał.

Podczas stosowania kawy zielonej lub jej ekstraktów zaleca się stosować dietę niskotłuszczową, a napar z jej ziaren najlepiej wypijać około pół godziny przed planowanym posiłkiem.

Herbata Matcha – cenny napój odchudzający, odmładzający i poprawiający nastrój

- to sproszkowana, wysokogatunkowa zielona herbata, będąca tradycyjnym napojem przyrządzanym z niezwykłą starannością  w Japonii. Dobrej jakości Matcha przyrządzona we właściwy sposób ma słodkawy smak i aksamitną konsystencję. Matcha jest bogata w witaminy A, B, C, E, K, PP, składniki mineralne takie jak wapń, mangan, potas, cynk i miedź,  antyoksydanty, chlorofil  i teinę, działającą pobudzająco na organizm. Działanie przeciwutleniaczy w tej zielonej, sproszkowanej formie  ma ponad 100 razy większy potencjał niż w jej odmianach liściastych.

Działanie odchudzające naparów z Matchy zapewnia obecność związku o nazwie galusan epigallokatechiny, należącego do grupy polifenoli. Związek ten łagodzi pomaga przyspieszyć metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej.  Badania nad zwalczaniem otyłości wykazały, iż  herbata Matcha przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej nawet o 25%.

Cynamon – przyprawa wspomagająca wrażliwość na insulinę

- cynamon pozyskuje się z wysuszonej kory cynamonowca. Ma korzystne działanie na trawienie, działa anyseptycznie i grzybobójczo.  Jest dobrym źródłem wapnia, żelaza i manganu. Wspomaga usuwanie z organizmu wolnych rodników, co pomaga w opóźnianiu procesów starzenia, odtruwaniu organizmu i zapobieganiu nowotworom oraz chorobom układu krążenia.

- przyprawa ta uwrażliwia tkanki na insulinę, wspomagając w ten sposób gospodarkę węglowodanami w organizmie. Aby wspomóc pozbywanie się tkanki tłuszczowej na diecie odchudzającej wystarczy codziennie dodać jego niewielką ilość do płatków, potraw z ryżu, jabłek oraz napojów czy soków.

Cynamon jest składnikiem skutecznego o odżywczego koktajlu odchudzającego, sporządzanego ze szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego, połowy łyżeczki cynamonu, połowy łyżeczki imbiru i szczypty chili.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena