Nie zawsze przestrzeń pozwalają nam na bezproblemową aranżacje wnętrz. Mała powierzchnia jest właściwie standardem w naszej rzeczywistości. Doskonale jest, gdy możemy sobie pozwolić na otwarcie kuchni, połączenie jej z jadalnią lub salonem. Wtedy zyskujemy dodatkową przestrzeń optyczną i sprawiamy, że dotychczas małe wnętrza nabierają przestrzennego charakteru. Niekiedy zabieg taki powoduje na doświetlenie dotychczas ciemnej kuchni bez okna. Jest to niezwykle korzystne dla projektu, bowiem światło dzienne w znaczący sposób kształtuje jego klimat.
Musimy pamiętać, że puste wnętrze sprawia wrażenie przestronności. Z tego powodu łatwo ulegamy wrażeniu, że wszystkie sprzęty i meble zmieszczą się bez żadnego wysiłku. Tymczasem dokładny pomiar i rozplanowanie zabudowy rozwiewają wszelkie wątpliwości. Dobrze zaplanowana kuchnia powinna uwzględnić kolejność wykonywanych czynności podczas przygotowywania posiłków. W miarę możliwości należy zachować układ od lewej do prawej: lodówka - blat roboczy - zlewozmywak - płyta kuchenna.
Ponadto ważne jest maksymalne wykorzystanie przestrzeni do przechowywania produktów, naczyń i drobnych elementów wyposażenia.
Głębokość mebli dolnych dostosowana jest do szerokości blatu i urządzeń kuchennych wynosi 60cm. Szafki wiszące, których głębokość z reguły nie przekracza 30cm, należy umieszczać ok. 50 - 60cm nad płaszczyzną blatu w zależności od wzrostu użytkowników. Niższe zawieszenie uniemożliwia swobodne poruszanie się w płaszczyźnie roboczej, natomiast umieszczenie szafek za wysoko, utrudnia dostęp do wyższych półek.
Blat kuchenny to element najbardziej narażony na zniszczenie. Obecnie na rynku jest spory wybór blatów z postformingu specjalnie przystosowanych do tego celu. Można też zastosować płyty z kamienia, jednak rozwiązanie takie jest dużo droższe. Standardowa wysokość zabudowy dolnej wynosi 85cm. Związane jest to z wymiarami sprzętu AGD. Odejście od tego wymiaru wskazane jest, gdy wzrost domowników jest powyżej przeciętnej. Blat nie powinien być przedzielony wysoką zabudową, gdyż utrudnia to pełne wykorzystanie płaszczyzny roboczej. Urządzenia takie jak: piekarnik, chłodziarka, zmywarka, nie powinny bezpośrednio ze sobą sąsiadować, należy je oddzielić choćby wąskimi szafkami.
Projektant wnetrz Urszula Tomaszewska