Zanęta wędkarska to nic innego jak pokarm dla ryb, który ma za zadanie zwabienie i utrzymanie ryb przy łowisku. Powinien on mieć dużą wartość aromatyczną, a jego ilość podawana do łowiska powinna być niewielka, gdyż nie ma on na celu nakarmienia ryb, tylko ich zwabienie przed połowem.

Data dodania: 2020-10-14

Wyświetleń: 160

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zanęty wędkarskie - co to takiego?

Zanęty wędkarskie są różne i wybierane zależnie od gatunku poławianych ryb. Wędkarze mogą podawać zanętę nawet na kilka dni przed połowem, w celu przyzwyczajenia ryb do nieznanego aromatu. 

Odpowiednia zanęta - połowa sukcesu wędkarskiego!

Na sukces połowu wpływają różne czynniki, takie jak pogoda, temperatura wody, opady, ciśnienie atmosferyczne i fazy księżyca. Jeśli chcemy użyć zanęty wędkarskiej, należy wziąć pod uwagę panujące warunki, między innymi to czy planujemy łowienie w wodach płynących czy stojących. Wody płynące wymagają dodatkowego dociążenia przynęty. Kolejnym kryterium w wyborze zanęty jest gatunek ryb oraz ich upodobania żywieniowe. Ponadto zanęty powinny być synchronizowane z barwą wody. Zależnie od głębokości żerowania ryb w wodzie, zanęty powinny się zatapiać, bądź unosić na powierzchni. 

W sklepach wędkarskich można zakupić gotowe zanęty na ryby, które są dedykowane do różnych gatunków ryb. Różnią się one smakiem, zapachem, kształtem oraz barwą. Pokarm do wabienia ryb można również przygotować samodzielnie w domu. Wymaga to jednak niemałego doświadczenia i wiedzy na temat ryb. Bowiem każdy gatunek posiada własne upodobania żywieniowe i smakowe. Składniki zanęty przygotowywanej własnoręcznie powinny spełniać określone funkcje, np. pobudzające, smakowe, wypełniające, zapachowe. Ilość składników również nie powinna być zbyt duża, gdyż nawet w kwestii wędkarstwa ważny jest umiar. 

Podstawą zanęty jest baza, czyli składnik który połączy resztę składników. Idealną bazą jest bułka tarta lub zmielone płatki, herbatniki i biszkopty. Zanęta wędkarska powinna pobudzać ryby, co uzyskamy dzięki dodaniu ziaren np. słonecznika. Po wrzuceniu do wody powinna ona ulegać stopniowemu rozpadowi, dzięki czemu ryby zwrócą na nią uwagę. Ważną rolę grają również dodatki zapachowe i smakowe, które dodatkowo będą przyczyniać się do wabienia ryb. Jako dodatek zapachowy można dodać cynamon, czosnek lub kminek. Dobre będą też przyprawy dodawane do ciast. Wszystkie składniki zanęt powinny być dobieranie indywidualnie do danego gatunku ryb. Zbyt duża mnogość składników może spowodować efekt odwrotny od pożądanego, czyli zamiast przyciągać ryby, podziała na nie odstraszająco. 

Upodobania smakowo-zapachowe, czyli co lubi ryba?

Każdy gatunek ryb posiada określone upodobania odnośnie żywienia. Należy więc dobierać składniki zanęt tak, aby pasowały do poławianego gatunku. Na ten przykład leszcze lubią zapach cynamonu i czosnku, dlatego warto go dodać do przygotowywanej zanęty w postaci surowej i rozdrobnionej lub sproszkowanej. Dodając cynamon do zanęty, możemy spróbować również sił w łowieniu ryb karpiowatych. Zapach anyżu podziała natomiast przyciągająco na karasie, płocie i krąpie. Na płocie podziała również kminek i kolendra. Do innych zanęt wędkarskich można zaliczyć: 

  • wiórki kokosowe przyciągające ryby karpiowate, karasie, liny płocie
  • karmel i wanilię wabiącą liny, karasie, płocie i leszcze,
  • truskawki, które wabią karpie,
  • nostrzyk działa na liny, karasie, płocie i leszcze,
  • koper włoski przyciąga płocie i ukleje,
  • tran wabi okonie i węgorze,
  • szafran przyciąga karpie, liny i amury, 
  • goździki przyciągają ukleje, płocie, leszcze i karpie,
  • tatarak wabi amury, liny oraz wzdręgi. 

Dodatki zapachowe należy dodawać z umiarem, aby nie przesadzić z ich ilością. Można je dodawać do własnych zanęt, a także do gotowych mieszanek zakupionych w sklepie wędkarskim. Warto wiedzieć co lubi dany gatunek ryb i w jakim miejscu można zastosować dane zanęty wędkarskie, które są podstawą udanego połowu. 

Licencja: Creative Commons