Czym różni się termos obiadowy od zwykłego?
Jeśli pominąć oczywiste przeznaczenie, jakie ma termos na jedzenie to właściwie różnic prawie nie ma. Najczęstszym tworzywem, z jakiego są wykonane termosy jest stal, pomiędzy którą znajduje się próżnia spełniająca rolę izolacji. Zarówno termosy obiadowe jak i zwykłe są wykonane w tej samej technologii.
Najbardziej zauważalna różnica to kształt. Termos na żywność jest niższy i bardziej pękaty. Wpływa to na wyższy komfort użytkowania. Szerszy wlew ułatwia korzystanie z termosu jak i dbanie o jego czystość.
Jak skonstruowane są termosy obiadowe?
Przede wszystkim ze stali nierdzewnej. Daje to pewność, że pod czas górskich wędrówek z termosem w plecaku nie uszkodzimy go, tak jak może się to zdarzyć w przypadku termosów szklanych.
Konstrukcja jest oparta na dwóch metalowych ściankach, pomiędzy którymi znajduje się próżnia. To właśnie ona utrzymuje ciepło naszego posiłku. Warto zaznaczyć, że utrzymuje także chłód, więc możemy przenosić również zimne produkty.
Jaką pojemność wybrać?
Największy dylemat w trakcie poszukiwania produktu jakim jest termos na żywność stanowi dobór pojemności. W tej kwestii należy wziąć pod uwagę własne potrzeby. Warto jednak pamiętać, że im większy termos na zupę, tym posiłek dłużej ciepły.
Producenci oferują termosy obiadowe o pojemności 300-1000 ml. Wybór odpowiedniego litrażu powinien być poparty odpowiedzią na pytania. Czy będzie to jeden posiłek, czy więcej? Konsumowany samemu, czy we dwoje? Wielkość należy dostosować indywidualnie.
Temperatura wewnątrz termosu
Odpowiednio przygotowany termos przed podróżą i nie otwierany zbyt często w trakcie wędrówki, daje gwarancje gorącego posiłku przez około 6 godzin.
Z upływem czasu posiłek zacznie się wychładzać, jednak ciepły pozostanie nawet przez 12 godzin.
Użytkowanie termosu
Zanim włożysz posiłek, rozgrzej termos wrzątkiem. Po kliku minutach wodę możesz zastąpić właściwym jedzeniem.
Pamiętaj aby pokarm był gorący, dzięki temu temperatura dłużej się utrzyma. Zwróć również uwagę na częstotliwość otwierania termosu na jedzenie. Im częściej będziesz do niego zaglądać, tym szybciej zawartość się wychłodzi.
Miska w zestawie
Producenci często konstruują termosy obiadowe w taki sposób, żeby jego zakrętka mogła jednocześnie służyć za miskę, w której możemy spożyć posiłek. Dzięki takiej opcji możemy nałożyć sobie część dania i resztę zamknąć w termosie, co sprawi, że reszta posiłku utrzyma dłużej wysoką temperaturę.
Co włożyć w termos na żywność?
Praktycznie wszystko na co przyjdzie nam ochota. Uwzględnijmy jednak specyficzny sposób konsumowania posiłku i nie wybierajmy ryby, która ma ości. Świetnie sprawdzi się tu zupa, czy wszelakie potrawki i gulasze.
Jak wybrać termos obiadowy?
Na rynku dostępne są termosy obiadowe posiadające wiele dodatkowych funkcji. W ten sposób producenci chcą sprawić by ich termos był wyjątkowy. Na co warto zwrócić uwagę:
- materiał – stal nierdzewna,
- wykonanie – technologia próżniowa z dwoma ściankami,
- obudowa zapewniająca stabilny chwyt,
- szeroki wlew,
- przycisk upuszczający parę,
- nakrętka z funkcją miski.