Sporo osób, jeśli tylko pozwala im na to czas, chcą przygotowywać samodzielnie posiłki dla swoich pupilów. O czym warto wiedzieć, aby się do tego zabrać?

Data dodania: 2016-07-15

Wyświetleń: 996

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Przygotowywanie posiłków dla psów

Zachowaj odpowiednie proporcje

Ważne jest opracowanie odpowiedniej dawki pokarmów oraz proporcji, w jakich zmieszane są poszczególne składniki. Nie jest kwestią przypadku, ile i jakiego rodzaju pokarmów znajdzie się w mieszance przygotowanej dla psa. Trzy grupy pożywienia, jakie powinny znaleźć się w psim jedzeniu to mięso, warzywa oraz wypełniacze, a potem także dodatki.

Przyjęło się założenie, że porcje mięsa, warzyw a wypełniaczy powinny być równe (1:1:1), jednak od pewnego czasu hodowcy mówią, że warto zwiększać porcję mięsa, zwłaszcza dla psów, które mają zapewnioną dużo aktywności fizycznej. Wtedy proporcje mogą wynosić nawet 2:1:1. Jeśli chodzi o dostosowanie porcji do pieska, można zastosować przelicznik 1 dekagram na 1 kilogram masy działa. Pies ważący 8 kilogramów zje zatem 80 dag karmy, która może składać się z ok. 25 deko mięsa, warzyw i wypełniaczy, lub z 40 deko mięsa i 20 deko warzyw i wypełniaczy.

Jakie składniki powinna zawierać karma dla psa?

Wspomniane mięso, warzywa, wypełniacze oraz dodatki można dobierać w różny sposób. Ważna uwaga – niekoniecznie pies kieruje się takim samym smakiem, jak człowiek. Nietypowe dla nas połączenia smakowe wcale nie muszą przeszkadzać czworonogom, dlatego nie trzeba się obawiać mieszania pozornie nietypowych pokarmów, np. owoców z mięsem.

Warto także różnicować posiłki w okresie kilku-kilkunastu dni. Nie martw się, jeśli w ciągu dnia twój pies ani razu nie zje bogatej w wartościowe składniki ryby. Może zjeść ją jutro albo za dwa dni.

  • Mięso – ugotowane lub sparzone, ale BEZ KOŚCI. Nadal wiele osób podaje psom kości ugotowane, a nie jest tajemnicą, że kości, zwłaszcza drobiowe, mogą poważnie zaszkodzić układowi trawiennemu psa. Ważne jest różnicowanie mięsa – nie codziennie ten sam gatunek, ale różne. Warto sprawdzić, czy pies nie ma problemów z tolerancją drobiu lub wołowiny. Jeśli tak, należy ich bezwzględnie unikać. Kilka razy w miesiącu przygotuj dla psa tłustą, morską rybę, ale unikaj przetworzonych i solonych. Unikaj podawania psu w posiłkach także wędlin czy kiełbas.
  • Warzywa i owoce – należy uważać na strączkowe, które mogą powodować wzdęcia. Zwłaszcza dla małych psów mogą być szkodliwe. Z tego samego powodu lepiej unikać także cebuli. Poza tym warzywa można podawać na surowo, ale bulwiaste lepiej jest ugotować na przykład na parze. Ziemniaki są praktycznie bez wartości dla psiego organizmu, więc nie ma większego sensu ich podawać. Starte owoce można traktować jako samodzielne przekąski lub dodawać do posiłków. Lepiej jednak unikać owoców egzotycznych oraz cytrusów, ponieważ mogą powodować dolegliwości trawienne.
  • Wypełniacze – mają dostarczać pozostałych elementów odżywczych i uzupełniać błonnik. Warto do posiłku dodać kluski, choć lepszy będzie ryż, ze względu na mniejszą kaloryczność. Bogate w błonnik i mikroelementy są płatki owsiane. Do posiłku można dodać mleko lub twaróg. Wypełniacze mogą jednak sprzyjać przyrostowi masy, dlatego jeśli pies ma nadwagę, można ograniczyć ich ilość.
  • Dodatki – czyli oleje, jajka, surowe kości. Słowem to, co nie szkodzi twojemu psu a może przyczynić się do nadania jego sierści miękkości i lśnienia, wzmocnić zęby czy uzupełnić witaminy.
Licencja: Creative Commons
0 Ocena