Jest znana na całym świecie, a o jej leczniczych właściwościach wie nawet małe dziecko. Babka lancetowata należy do tych roślin, które z powodzeniem można stosować w celach leczniczych. 

Data dodania: 2015-05-07

Wyświetleń: 1405

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jakie właściwości ma ta wyjątkowa i bardzo powszechna roślina? W jaki sposób można korzystać z jej mocy? Oto podstawowe informacje na temat babki lancetowatej. Najważniejszym surowcem, z którego korzysta medycyna naturalna, są liście babki. Znajdują się w nich wyjątkowo cenne dla zdrowia składniki: garbniki, sole mineralne oraz kwas askorbinowy.

To dzięki nim to ziele tak korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia.
Już w czasach starożytnych babka była chętnie wykorzystywana jako naturalny lek na wiele dolegliwości. W jaki sposób korzysta się z niej współcześnie? Od najdawniejszych czasów babka, a raczej jej liście, pomagają nam w leczeniu ran. Świeży liść należy rozgnieść i przyłożyć do rany – to stara metoda leczenia ran, z której często korzystają dzieci w czasie swych zabaw na podwórku.

Ceniony jest również napar z tej rośliny. Taki napar pomaga w przypadku dolegliwości żołądkowych, można też z niego korzystać w stanach zapalnych błon śluzowych przewodu pokarmowego. Napar taki można też stosować zewnętrznie, a okład z babki doskonale radzi sobie w leczeniu takich problemów, jak zapalenie spojówek lub powiek.

Innym sposobem na korzystanie z leczniczych właściwości babki jest sporządzenie z niej leczniczej herbatki. Pomaga ona przy silnym kaszlu oraz chrypce, jest też zalecana osobom palącym papierosy. Babka wchodzi też w skład ziołowych mieszanek, które zalecane są jako leki osłaniające w przypadku choroby wrzodowej.

Lecznicze właściwości babki są doskonale znane. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że ten naturalny lek może się też doskonale sprawdzić jako przyprawa. W kuchni można z powodzeniem wykorzystać świeże liście tej rośliny jako dodatek do sałatek. W niektórych krajach jada się gotowane liście tej rośliny. Taka potrawa przypomina nieco szpinak i z całą pewnością korzystnie wpływa na zdrowie.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena