Zawarte między innymi w mięsie z kurczaka, jajach, rybach, jogurcie, proteiny są niezbędne dla utrzymania prawidłowego stanu pobudzenia, wysokiego poziomu sprawności umysłowej i koncentracji. Drugim składnikiem, znajdującym się w diecie dziecka, powinien być selen, w który bogate są orzechy, owoce morza, pieczywo pełnoziarniste, ziemniaki, jarzyny. Po wtóre, bor, obecny w brokułach, winogronach, brzoskwiniach, jabłkach, a więc świeżych warzywach i owocach, a co przede wszystkim bardzo ważne w orzechach; kwas foliowy, zawarty w zielonych liściach warzyw (sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafiory, brukselka) a także pomidorach, grochu, fasoli, soczewicy, soi, burakach, orzechach, słoneczniku, drożdżach piwnych, wątrobie, żółtku jajka, pszenicy, pomarańczach, bananach, awokado. Ostatnio również chlebie. Po piąte, także cynk, znajdujący się we zbożach, rybach, fasoli, a również witaminy z grupy B, będące w takich produktach jak drożdże, ryby, mięso, wątroba, płatki owsiane, jaja, orzechy, pieczywo pełnoziarniste. Najefektywniejsze jest takie postępowanie, w którym zapewnimy dziecku te wszystkie składniki w postaci naturalnej, bez konieczności podawana ich w tabletkach.
Również pewne oleje odgrywają istotne znaczenie dla rozwoju uzdolnień poznawczych dzieci. Mózg w swoim składzie ma około 60% tłuszczów, toteż właściwe ich dobranie, wpływa na prawidłowość możliwości umysłowych dziecka. Do tłuszczów spożywczych, niezbędnych dziecku, zalicza się przede wszystkim, kwas tłuszczowy – DHA, który jest jednym z naturalnych składników ludzkiego mleka oraz drugi kwas tłuszczowy – kwas arachidowy – AA, odgrywający ważną rolę w rozwoju wzroku, uzdolnień poznawczych oraz rozwoju centralnego układu nerwowego. Wracając do kwasu tłuszczowego – DHA – to jest on pomocny w utrzymaniu sprawności komórek nerwowych, a tym samym lepszej i skuteczniejszej komunikacji między nimi.
Istotne w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu jest dostarczanie odpowiedniej ilości wody, która w bardzo dobrym stopniu wpływa na jego pracę. Jest pomocna w procesie tworzenia neuroprzekaźników, które rozprowadzają informacje pomiędzy neuronami. Należy skłaniać dzieci, by piły duże ilości czystej wody, najlepiej mineralnej, bądź przegotowanej, poza przyjmowaniem innych płynów, takich jak soki, herbata, kakao, itp.
Co jest równie ważne, to wykształcenie u dzieci nawyku spożywania kilku posiłków dziennie i w mniejszych ilościach, zamiast trzech obfitych. To doprowadzi do tego, że poprawi się ich funkcjonalność i sprawność umysłowa oraz fizyczna. Poziom sprawności w takim wypadku będzie najwyższy, co poskutkuje wzrostem insuliny w organizmie, a tym samym niższym poziomem kortyzolu oraz polepszonym wchłanianiem glukozy. Dlatego też zasadne jest wprowadzenie zmian w odżywianiu, a jeżeli masz już takie przyzwyczajenie, to tylko z pożytkiem dla Ciebie i Twojego dziecka.